Osmaniye Eski Valisi İsa Küçük Kitap Fuarı’na Konuk Oluyor

Eski Valimiz İsa Küçük Osmaniyeliler ile Buluşuyor2003-2005 tarihleri arasında Osmaniye Valiliği yapan İsa Küçük, Osmaniye Belediyesi’nin bu sene 4.’sünü düzenlediği Kitap Fuarı’na katılıyor. İsa Küçük, valiliğinin yanı sıra yazarlığı ile de dikkat çeken bir isim olmuştu. Eski Valimiz İsa Küçük, Osmaniye Belediyesi’nin Masal Park yanında düzenlediği Kitap Fuarı’nda 7 Aralık Cumartesi günü saat 13.00’da Osmaniyelilerle söyleşi yapacak.

Birçok ödülleri bulunan Yazar Savaş Ünlü ile Roman, Öykü ve Çocuk Edebiyatı Yazarı Ayla Kutlu, İsa Küçük’ün Halet Abla Destanı ile ilgili görüşlerini yazdı.

Ayla Kutlu Vali İsa Küçük’ün Halet Abla Destanı adlı kitabı ile ilgili yazdığı yazısında şunları söylemiş: “Böyle bir yapıta karşı yansız ve sessiz durmak olanaksız. Dahası, bu kitapta şiirsel söyleme çok uyan bir yaşam öyküsü kadar, metne güçlü bir sanatsal tat katan yazarın hakkını da gözden ırak tutamayız. HALET ABLA DESTANI, Cumhuriyetin üçüncü kuşağından yetişen ve tam bir Cumhuriyet aydını olan bir Valinin çabası ve şiirsel söylem yetkinliğiyle yarattığı bir eser. Bu haliyle, o özverili kahramanın kendisi kadar yazarın da katkısı insanı etkiliyor. İsa Küçük, başarılı bürokratik kariyerinin yanında, şairliğini de sürdüren gönül insanı. Alçakgönüllü, yaratıcı ve titiz, çok yönlü bir insan. Son yıllarda prototipi büsbütün değişmiş olan Vali profiline pek uymadığını vurgulamalıyım. Bunu söylemeye kendimi yetkili sayıyorum: Yıllar öncesinde görev aldığım İçişleri Bakanlığında 11 yıllık sürem, atamalar bölümü ağırlıklı olmak üzere özlük işlerinde geçmişti. İsa Küçük, devletin illerdeki temsilciliğini yürütme ve vatandaşın yaşamsal sorunlarını çözme çabasını ilke edinmiş bir üst düzey kamu görevlisi. İçsel dünyasının zenginliği bu zorlu görevle yetinmediği için, yaşamının her katmanına şiiri eklemiş. O partizan valilerden değil. Halkın gönlüne girmeyi, ona hizmet etmeyi en etkili tatmin aracı sayan yapıda. İktidarların koltuğu altına girerek güçlülerin yandaşı olmayı yeğleyen Valilerle ilgisi yok.”

Yazar Savaş Ünlü ise İsa Küçük ile ilgili izlenimlerini şöyle aktarmış: “Bartın Valisi İsa Küçük, meslek alanında yaptığı güzellikleri sanat alanında yarattığı başka bir güzellikle taçlandırmıştı. Osmaniye Valiliği döneminde, çalışmalarına hayran kaldığı Prof. Dr. Halet Çambel’in yaşamını destanlaştırmıştı. Her gittiği yerde yaptıklarıyla adından, ürettiklerinden söz ettiren Bartın Valisi Sayın İsa Küçük’ün “Halet Abla Destanı” kargoyla elime ulaşınca elimdeki her işi bırakıp kitaba sarılmıştım dört elle. Kitap daha ilk sayfadan insanı sarıveriyordu. Kendisine özgü doğallığı kitabında da yansıyordu. Vali Sayın İsa Küçük’ü İsa Küçük yapan da doğallığı, içtenliği, karşısındakine sevgi ile sarılmasıydı. Sesindeki kadife tonu ruhunuzu okşuyor, yazın sıcağında serinleten meltemler estiriyordu. Yaptığı işe fazlasıyla önem verdiğini kitabın sayfalarında ilerlerken anlıyorsunuz. Seçilen sözcükler, dizeler arasındaki kurgu, noktalamaya verdiği önem Vali Bey’in de aynasıydı. Yıllarını verdiği kaymakamlık, valilik mevkilerinde işine gösterdiği özeni kitabına da göstermiş. İşine verdiği titizliğini kılı kırk yararak bu destanında da belgelemişti. Kasım 2009’da Bartın Kitap Fuarı’na gittiğimde, bir pazar günü evine davet ederek Destanın hazırlık çalışmalarını göstermiş bazı bölümler okutmuştu. Söyleyecek söz bulmamıştım. Hem özenerek yarattığı eserine hem de ince, şairane ruh güzelliğine.”

Ali Celal KAYMAK