Osmaniye İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü ve İl Emniyet Müdürlüğü tarafından ortaklaşa yürütülen Proje kapsamında planlanan eğitimlerden biri de 11 Ekim 2016 tarihinde Osmaniye ili merkez köylerinden Gökçedam (Hemite) Köyü’nde düzenlenen toplantıyla gerçekleştirildi.
İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü personellerinden Ziraat Mühendisi Didem BESEN, Bölge Trafik Müdürlüğü personellerinden Polis Memuru Erdoğan BEBEK ve İl Sağlık Müdürlüğü personellerinden ATT görevlisi Erkan ASLAN’ın da eğitimci olarak katıldığı toplantıda, Tarım Araçlarının Güvenli Kullanımı konusunda eğitim verildi.
İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü personeli Didem BESEN konuşmasında; Günümüzde tarımsal üretimde tarım alet ve makine kullanımının arttığının gözlemlendiğini, bununla birlikte her ne kadar görsel ve yayınsal basında yer almasa da göz ardı edilemeyecek oranda tarım alet ve makine kazalarının oldukça yüksek olduğunu belirtti. Bu bağlamda traktör ve tarım alet ve makine kullanımını gerektiren her işte emniyet açısından dikkatli olmanın önemini ifade eden Besen, İstatistiklerde traktör ve tarım alet-makineleri ile ilgili kazaların büyük kısmının insanların ihmali ve dikkatsizliği neticesinde oluştuğunu, bu kazaların aslında önlenebilir kazalar olduğunu, bu sebeple de eğitimin önemli olduğunu söyledi.
Görsel destekli yapılan eğitimde şu noktalara değinildi;
Makine çalıştırılırken işe uygun koruyucu elbiseler giyilmelidir. Asla bol, sarkık ve üzerinize uymayan gömlek ve pantolonlar giyilmelidir. Makine üzerine sürücüden başka kimsenin binmesine izin vermeyin, çünkü bu kişiler kolayca araçtan savrulabilir veya düşebilirler. Kişilerin traktörle kullanılan ön kepçe içine veya traktörle çekilen römork veya diğer ekipmanların çeki okları üzerine binmesine asla müsaade edilmemelidir. İşle doğrudan ilgisi olmayan herkes, özellikle çocuklar, çalışma ortamından ve makinelerden uzak tutulmalıdır. Yakıt ikmali yapılırken motor stop edilmelidir. Depo, hortum ve enjektörlerde periyodik bakım ve kontroller yapılmalı ve yakıt ikmal alanında sigara içilmemesi gibi emniyet kurallarına kesinlikle uyulmalıdır. Emniyet muhafazaları makine çalışırken daima takılı olmalıdır. Pek çok kişi makinenin muhafazasız yerlerine elini, kolunu, paçasını kaptırarak sakat kalmakta veya ölmektedir. Hiçbir zaman unutulmamalıdır ki; tarım makinelerinin çalıştırılması ciddi bir iştir. Bu nedenle kazalardan, yaralanmalardan kaçınmak için emniyet kurallarının uygulanmasında çok katı olmak gerekmektedir.
Bölge Trafik Müdürlüğü personellerinden Polis Memuru Erdoğan BEBEK ise karayolunda tarım alet ve makinalarının güvenli seyretmesi için yapılması gerekenler hakkında bilgi verdi.
İl Sağlık Müdürlüğü personellerinden ATT görevlisi Erkan ASLAN da olası bir kazada kazazedeye yapılacak İlkyardım Uygulamaları hakkında bilgi verdi.
Ali Celal KAYMAK