26 Haziran günü sabah saat 05.44’te İstanbul’dan bırakılan kuşlardan, 1 yaşındaki dişi Çakmaklı “Kipşon” cinsi posta güvercini, bir gün sonra saat 10.33’de kümesine girerek yarışın birincisi oldu.
Osmaniye’de Amanos Posta Güvercini Sevenler Derneği tarafından düzenlenen yarışmalar kapsamında, İstanbul’dan bırakılan bir posta güvercini, kuş uçuşu yaklaşık 750 kilometre yol kat ederek bir günde Osmaniye’ye ulaştı.
Dernek Başkanı Yunus Akdağ, birer sporcu gibi yarışlara hazırlandıkları kuşları, özel yemlerle besleyip, düzenli bir şekilde uçurduklarını, banyolarını bile belirlenen özel günlerde yaptıklarını söyledi.
Osmaniye’de 2017 yılında kurulan Amanos Posta Güvercini Sevenler Derneği tarafından, bu yıl 4’üncüsü yapına İstanbul Maraton Yarışlarına, Gaziantep, Hatay, Osmaniye ve Adana’dan 11 kümesten 24 kuş katıldı.
26 Haziran günü sabah saat 05.44’te İstanbul’dan bırakılan kuşlardan, 1 yaşındaki dişi Çakmaklı “Kipşon” cinsi posta güvercini, bir gün sonra saat 10.33’de kümesine girerek yarışın birincisi oldu.
UZUN MESAFE GÜVERCİNİ
Dernek Başkanı Yunus Akdağ, yarışlara katılan posta güvercinin bir günde kara mesafesi 1000 kilometre olan İstanbul’dan kümesine döndüğünü belirterek, “Bir yaşında olan bu dişi güvercinimiz Çakmaklı dediğimiz “Kipşon” cinsi bir posta güvercini. Bu kuşumuzun soyunda da birçok başarılar vardır ve uzun mesafe kat etmiş bir posta güvercinimizdir. Maraton uçan bir soydur bu. Yani her güvercinimiz İstanbul’dan, gelmez. Kimisi Ankara’ya kadar, kimisi Aksaray’a kadar uçar. Ama bu ırklar uzun mesafe güvercinidir. Osmaniye’de bu bölgede rekoru elinde bulunduran ve İstanbul yarış şampiyonu olan bu posta güvercinimizdir. Yaklaşık kara mesafesi bin kilometre olan mesafeden gelerek Osmaniye ve bu bölgenin de şampiyon olmuş oldu.” Dedi.
GÜVERCİNLER SPORCU MANTIĞIYLA YETİŞTİRİLİYOR
İstanbul yarışlarına on bir tane kümesten 24 kuşun katıldığını belirten Akdağ, kuşların yarışlara birer sporcu mantığıyla hazırlandığını söyledi. Dünyada at yarışlarından sonra en çok ilgi gören yarışların posta güvercin yarışları olduğunu ifade eden Başkan Akdağ, “Avrupa’da, Amerika’da, Uzak Doğu’da, Afrika’da, Arabistan’da, Ortadoğu’da ve ülkemizde de popüler olan bir spordur bu. Güvercinler bir sporcu mantığıyla yetiştirilir. Yemlerine, sularına, günlük uçuşlarına, her şeyine dikkat edilir. Sularına vitamin ve Protein takviyeleri yaparak, düzenli sabah akşam uçumu yaptırılır. Hatta banyoları için özel bir gün ayırırız onlara. O gün banyolarını yaparlar. Etap öncesi ara antrenmanlara giderek bir sporcu nasıl hazırlanıyorsa çıkacağı maçlara, posta güvercinini de o şekilde düzenli antrenmanlarını yaparak ve yemlerine çok dikkat ederek bir sporcu mantığıyla hazırlarız.” Diye konmuştu.
YILDA 450 BİN POSTA GÜVERCİNİ YETİŞTİRİLİYOR
Bir posta güvercininin dört beş aylık olduktan sonra yarışlara hazır hale gelebildiğini aktaran Yunus Akdağ, “Ülkemizde yapılan ortak kümeslerde dört aylık, beş aylık posta güvercinleri, yaklaşık hava mesafesi beş yüz kilometre olan yarışlardan günübirlik başarılı bir uçum ile kümeslerine gelebilirler.” Dedi. Dernek başkanı Yunus Akdağ, Osmaniye’de yaklaşık 55 posta güvercini yetiştiricisinin olduğunu ve Türkiye’de de yaklaşık on bin kişinin olduğunu belirterek, bu sayının her geçen gün arttığını söyledi. Akdağ, Ülkemizde yılda ortalama 400- 450 Bin’in üzerinde her yıl posta güvercini yetiştirildiğini ve bu sayının her geçen gün arttığını sözlerine ekledi. (DHA)
Haber: İbrahim EMÜL