Kızılay, Türkiye’nin uygun ilik arayışında yurtdışına bağımlılığını ortadan kaldıran Türkök projesinde, 500 bin gönüllü kök hücre bağışçısına ulaşmayı hedefliyor.
Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık, Türkök projesinde hedeflerinin 500 bin gönüllüye ulaşmak olduğunu söyledi. Sağlık muhabirleriyle bir araya gelen Dr. Kınık, burada yaptığı açıklamada, “Türkiye’nin uygun ilik arayışında yurt dışına bağımlılığını ortadan kaldıran TÜRKÖK projesi, iki yılda sınırları aştı dünyaya model oldu” dedi. Türkök projesi, başta lösemi gibi kanser türlerinin yanı sıra çeşitli hastalıklara şifa kapısını aralamak için 2014 yılında Kızılay ve Sağlık Bakanlığı tarafından hayata geçirildi. TÜRKÖK kapsamında bağışta bulunan 48 yaşındaki Arzu Topuzdağ ve 24 yaşındaki Havva Kaya, bağış sürecinde yaşadıklarını anlatarak herkese çağrıda bulundu.
155 başarılı nakil gerçekleşti
Şu ana kadar 160.000’den fazla hayırseverin kemik iliği vericisi olmayı kabul ettiğini belirten Dr. Kınık, şöyle devam etti: Başta Amerika, Belçika Avusturya ve Hindistan olmak üzere çeşitli ülkeler sıraya girerek Türkiye’den tarama talep etti. Yurt dışından 14 uygun eşleşme bile tespit edildi. Mevcut gönüllü kök hücre bağışçılarından 155 başarılı nakil gerçekleşti. Bundan sonraki aşamada ise 500.000 bağışçıyı sisteme dahil etmek, kayıtlarını oluşturmak istiyoruz. Gönüllü verici adaylarının kazanımında, Kan ve Kan Ürünleri Kanunu çerçevesinde mevcut yaklaşık 4.500.000 kişilik bağışçı veri tabanından da yararlanacağız.”
Dr. Kerem Kınık, Güvenli Kan Temini Projesi kapsamında Sağlık Bakanlığı ile alışmalar yapıldığını anımsatarak, şunları kaydetti: “Bu çerçevede 2005 yıllında 300 binlerde olan kan bağışını 2016 yılı sonu itibariyle 2 milyon 100 bin üniteye çıkartmayı hedefliyoruz. Geçtiğimiz yıl, 1,9 milyon ünite güvenli kan bağışı aldık. Bu ülkemizin kan ihtiyacının yüzde 85’ine denk geliyor. 2019 yılına kadar ise tüm kanın güvenli kan temini içinde alındığı ve ihtiyaç sahibi noktalara taşındığı bir hedefi kendimize koyduk. Bu çerçevede, özellikle kök hücre bağışının Kızılay’ın kök hücre bağışçıları aracılığıyla temin edilmesi için hazırlıklarımızı yaptık. Kan bağış merkezlerimizdeki arkadaşlarımızı, kazanım programı açısından eğittik. Bu çok büyük bir başarı getirdi. Hedeflemiş olduğumuz yüz bini aştık. Bu nedenle 2016 hedeflerimizi revize ederek 80 bin yeni donör kazanımı konusunda hedef koyduk.”
Plazma fraksinasyon merkezi
Kızılay Başkanı Dr. Kerem Kınık, “Plazma fraksinasyon” üretim projesinde de sona yaklaştıklarını, yılsonunda hayata geçireceklerini vurguladı. Kan için kullanılan plazma ürünlerini ülkemizde üretmeyi planlayan Kızılay, bu sayede yıllık 800 milyon TL karşılığı dövizin de ülkemizde kalmasını sağlayacak.
Ali Celal KAYMAK