ÖZDEN HUZUREVİNDE DİJİTAL BAHAR ODASI BAKANIMIZ  DERYA YANIK’IN KATILIMI İLE AÇILDI  

Özden Huzurevi ‘Dijital Bahar Odası’nın Açılışı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanımız Sayın Derya Yanık’ın Katılımıyla Düzenlenen Törenle Yapıldı

Özden Huzurevi ‘Dijital Bahar Odası’nın Açılışı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanımız Sayın Derya Yanık’ın katılımıyla düzenlenen törenle yapıldı. Beraberinde Vali Dr. Erdinç Yılmaz, Osmaniye Milletvekili Mücahit Durmuşoğlu, Belediye Başkanı Kadir Kara ile birlikte Özden Huzurevi’ne gelen Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanımız Sayın Derya Yanık’a Huzurevi sakinleri Ali Öztürk ve Ayşe Karakoç tarafından çiçek takdim edildi. Karşılamanın ardından Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanımız Sayın Derya Yanık, el sanatları sergisini gezdi. Programa ayrıca Vali Yardımcısı Vekili Uğur Muzaffer Çam, İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Ali Gizlice, kamu kurum ve kuruluşları il müdürleri, ilçe ve belde belediye başkanları, siyasi parti temsilcileri, Huzurevi sakinleri ve Kurum çalışanları katıldı.

Özden Huzurevi Konferans Salonunda gerçekleştirilen program saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşımızın okunması ile başladı. Programın devamında, Özden Huzurevi sakinlerinden İbrahim Doyuk “Güzel Osmaniye’m” adlı şiirini okudu ve Huzurevi sakinlerinden Ali Doğan Caymazoğlu şarkı söyledi.

Programda konuşan Vali Dr. Erdinç Yılmaz, “Osmaniye’mizde hizmet veren, 87 misafirimize ev sahipliği yapan Özden Huzurevimiz: misafirlerimizin her türlü engel, ihmal ve dışlanmaya karşı toplumsal hayata, ayrımcılığa uğramadan ve etkin biçimde hayata katılmalarını sağlamak amacıyla onları huzurlu bir ortamda korumak ve bakmak, sosyal, fiziksel ve moral ihtiyaçlarını karşılayarak önemli bir görevi üstlenmektedir. Bunun yanı sıra; haftalık olarak misafirlerimizin sağlık kontrolleri yapılmakta, kuruluşumuzun bünyesinde yer alan fizyoterapi salonuyla, sosyal aktiviteleriyle, el sanatları ve bocce turnuvalarıyla da hizmet vermektedir. Bugün bu hizmetlere bir yenisi ekleniyor.

Huzurevlerimiz günümüzün gelişen teknolojilere uyum sağlayarak yeni bir hizmet anlayışını hizmete sunuyor, artık uzaklar yakın, hayaller gerçek oluyor. Bu yeni hizmetin adı; “Dijital Bahar Projesi”. Bu proje kapsamında yaşlılarımız uzakta olan sevdikleriyle görüntülü görüşebilecek, Storytel’de istedikleri kitapları sesli olarak dinleyebilecek, diledikleri müzikleri Fizyuygulamasından erişebilecek, yaşamları boyunca görmek istedikleri ama gitme imkânlarının olmadığı tarihi ve kültürel mekânlarımızı sanal gerçeklik gözlüğü ile gezebilecekler. Böylesine güzel bir hizmetin Osmaniye’mize kazandırılmasından dolayı çok mutluyuz. Dünya Yaşlılar Günü nedeniyle Dijital Bahar Odası’nın açılışında bizleri yalnız bırakmayan, bu projeyi kazandıran Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanımız Sayın Derya Yanık Hanımefendiye Osmaniye’miz ve hemşehrilerimiz adına şükranlarımızı arz ediyorum. Turkcell’e desteklerinden dolayı teşekkürlerimi sunuyorum. Dijital Bahar Odası’nın Osmaniye’mize hayırlı olmasını diliyor, başta Sayın Bakanımız olmak üzere hepinizi en kalbi duygularımla selamlıyorum.”dedi.

Programda konuşan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanımız Sayın Derya Yanık, “Bugün burada sizlerle beraber olmak benim için çok anlamlı.” diyerek başladığı konuşmasının devamında, “Bugün Bakanlığımızla Turkcell işbirliğinde gerçekleştirdiğimiz bir çalışmamızın açılışında buradayız. Turkcell’e katkılarından dolayı çok teşekkür ediyorum. Biliyorsunuz, Birleşmiş Milletler tarafından 1982’de ilan edilen 1 Ekim Dünya Yaşlılar Gününü geçtiğimiz hafta itibariyle kutlamış olduk. Bu hafta kapsamında da bugün sizlerle birlikte Yaşlılar Günü’nü bir kez daha idrak etmiş olacağız. Bu vesile ile Yaşlılar Gününüzü en içten sevgilerimle, saygılarımla, hürmetlerimle kutluyorum.”dedi.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanımız Sayın Derya Yanık, konuşmasının devamında büyüklerimize hitap ederek, “Sizler bizim hem dünümüz hem bugünümüz aynı zamanda hem de yarınımızsınız. Dünümüzsünüz çünkü hayatı siz yaşadınız, hayatla ilgili tecrübeler sizde, bugün bizimle berabersiniz bu tecrübeleri bize aktarıyorsunuz, yarınımızsınız, insan ancak köküyle var olur. Eğer kökü yoksa köküne ilişkin bir tasavvuru yoksa tarihine, kültürüne, coğrafyasına, ait olduğu medeniyet değerlerine, ait olduğu maneviyat, inanç değerlerine değerler sistemine ilişkin bir tasavvuru yoksa geleceği de olamaz. Dolayısıyla siz kıymetli büyüklerimiz, tarihten taşıdığımız değerleri, maneviyatımıza, kültürümüze ilişkin değerleri aktaranlar olarak bir anlamda geleceğimizi de kuran kişilersiniz.

Sizin bakış açınız, hayat tecrübenizle bugüne bakışınız, görüşlerinizin bizim için değeri çok büyük. Bizi manevi açıdan güçlü kılan, bizi ayakta tutan tertemiz dualarınız kadar yaşadığımız günleri doğru anlamamıza ışık tutacak tecrübelerinize de gerçekten çok ihtiyacımız var.  İstikbalimizin emanetçileri olarak gördüğümüz gençlerimize ve çocuklarımıza verdiğiniz, vereceğiniz katkılar ayrıca çok önemli ki nitekim bu anlamda Bakanlığımız olarak büyüklerimizle çocuklarımızı bir araya getirecek, çocuklarımızın büyüklerimizin tecrübesinden yararlanacakları, büyüklerimizin de çocuklarımızın hayat dolu, cıvıl cıvıl enerjisinden yararlanacakları imkânları oluşturmaya inşallah çalışıyoruz.

Hayatı, dünyayı, görgü ve nezaketi, yakın tarihimizi, ahlak kurallarının neler kazandıracağını, inancın ve kültürün değerini, ortak duyguların dilini ancak sizler aktarabilirsiniz. Bizden çok yaş almış olan siz değerli büyüklerimizin bilgiye erişim konusunda herkes kadar teknolojinin imkânlarından yararlanmasını çok önemli görüyoruz. Sizin dünyayı, Ülkemizi, bizi nasıl gördüğünüzü öğrenmeyi ve buna göre kendimizi geliştirmeyi, dönüştürmeyi önemsiyoruz.

Bu bakımdan Dijital Bahar Projesi bizi son derece heyecanlandıran ve mutlu eden bir proje. Siz kıymetli büyüklerimizin bu dijital mecraları kullanabilmesi, uzaktaki sevdikleriyle görüşebilmesi, sesini duyabilmesi, görüntüsünü görebilmesi bizim için bu anlamda çok önemli. Büyüklerimizin dijital dünyanın bir parçası olmasını sağlayan, onların dijital dünya ile bağlarını kuran, yaşlılarımızın dijital okuryazarlıklarını geliştiren bu projeyi, Dijital Bahar Projesini muhtelif huzurevimizde bugüne kadar kurduk, kurmaya devam ediyoruz.”dedi.

Dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 9,8’ini, Ülkemizin de yüzde 9,7’sini 65 yaş ve üzeri nüfusun oluşturduğunu,Türkiye’de yaklaşık her 10 kişiden birisinin 65 yaş ve üzerinde olduğunu belirten Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanımız Sayın Derya Yanık, sözlerini şöyle sürdürdü, “Biliyorsunuz Sayın Cumhurbaşkanımızın kabulü ile 2019 yılını Yaşlılar Yılı olarak ilan etmiştik. Aynı yılın Şubat ayından 1. Yaşlılık Şuramızı gerçekleştirmiştik. Yaşlılık konusunda toplumsal farkındalığı ve yaşlılarımız açısından Ülke vizyonumuzu şekillendiren bu Şuranın sonuçlarını birleştirerek 2030 Yaşlanma Vizyon Belgesi ve Eylem Planını hazırladığımızı da buradan duyurmuş olayım.”dedi.

Bütün çabalarının yaşlıların hayatın dışında kalmaması için olduğunu ifade eden Bakan Derya Yanık, “Kamu ve özel olmak üzere toplamda 37 Bini aşkın kapasitesiyle 449 Huzurevi ve Yaşlı Bakım Merkezimizde 27 Binden fazla büyüğümüzün bakım hizmetini gerçekleştiriyoruz. Osmaniye’mizde de Bakanlığımıza bağlı Özden Huzurevi’mizde 87 büyüğümüze hizmet veriyoruz. Huzurevimizin toplam kapasitesi 110. Yine Osmaniye’de Bakanlığımıza bağlı 2 bakım ve rehabilitasyon merkezimizde ise 113 engelli bireye hizmet sunuyoruz, bu merkezlerde ayrıca gündüz bakım hizmeti de sağlıyoruz. Bunun yanı sıra Osmaniye’de ruhsatlandırması, finansmanı ve denetimi Bakanlığımız tarafından sağlanan 3 özel engelli bakım ve rehabilitasyon merkezinde de 192 vatandaşımıza hizmet sunuyoruz. 4930 Osmaniyeli hemşehrimize evde bakım yardımı ödemesi yapıyoruz. Bakım hizmetlerimizi sunarken sosyal devlet perspektifi ile düşük ücretler uyguluyor ya da koşulla bağlı olarak ücretsiz bakım hizmeti sunuyoruz.

Ekonomik durumu iyi olan ancak sosyal yönden yoksunluk içinde bulunan yaşlılarımızı hizmetlerimizi uygun ücretlerle yararlandırırken ekonomik ve sosyal yönden yoksunluk içinde bulunan yaşlılarımızla, İstiklal Madalyası verilen büyüklerimize bu hizmetlerimizi ücretsiz sunuyoruz. Geliri olmayan ve kuruluşlarımızdan ücretsiz yararlanan yaşlılarımıza Bakanlık bütçemizden aylık harçlık temin ediyoruz.”dedi. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanımız Sayın Derya Yanık konuşmasının devamında Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının proje ve çalışmalardan söz etti.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanımız Sayın Derya Yanık, yaşlıların dijital dünyanın dışında kalmamaları için yapılan çalışmalar hakkında bilgi vererek, “Artık dijital gerçeklik var karşımızda, uzak kalamayacağımız, hayatın içinde olmasından kendimizi bağımsız tutamayacağımız bir gerçeklikle karşı karşıyayız. Etrafımızdaki herkes, her şey bu dijital dünyanın hızlı akışı içindeyken siz kıymetli büyüklerimizin bunun dışında kalıp, olanı biteni izlemenizi beklememiz mümkün değil.

Bunun için biz de neler yapabiliriz diye düşünerek Türkiye’nin dijital dünyasına damga vuran gruplarla görüşmeler gerçekleştirdik. Onlarla protokoller yapıp sizleri dijital dönüşüm sürecine uyumlu bir biçimde dahil etmeyi, dijital okuryazarlık eğitimlerini sağlamayı hedefledik ve başlattık. Bu doğrultuda Turkcell’le çıktığımız yolda gerçekten güzel neticeler elde ettik çünkü Dijital Bahar Odalarını kurduğumuz farklı huzurevlerimizde kıymetli büyüklerimiz çok yoğun bir biçimde ve çok fonksiyonel bir biçimde bu dijital mecraları kullanmaya başladılar. Siz büyüklerimizin dijital okuryazarlığını artırmak için eğitim içerikleri ve programlar hazırladık. Bu eğitimler kapsamında Huzurevlerimizde teknolojik yaklaşımları tanımanız, öğrenmeniz ve rahatça kullanmanız için güvenli internet kullanımı eğitimlerini de ayrıca veriyoruz.”dedi. Ankara, İstanbul, Bursa ve İzmir’de toplam 5 Huzurevinde Dijital Bahar Odalarını kurduklarını, Osmaniye Özden Huzurevi’nin de 6. olduğunu ve farklı illerde 4 Dijital Bahar Odası daha kurmayı hedeflediklerini söyleyen Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanımız Sayın Derya Yanık, “Dijital Bahar Odasında sevdiklerinizle görüntülü görüşebileceksiniz. Kişisel işlemleriniz var diyelim, e-devlet işlemlerinizi buradan yapabileceksiniz. Zaman geçirmek isterseniz, sizi rahatlatan, eğlendiren istediğiniz dijital oyunları oynayabileceğiniz bir mecra burası. Yaşlılarımız açısından ileri yaşlarda el göz koordinasyonunun sağlanması ve sürekliliği açısından dikkat ve algıyı artıran bir anlamda bir tedavi edici etkisinin de olacağı bir çalışmadan bahsediyoruz.

Bunlardan gerektiği şekilde yararlanabileceğiniz tabletler, ailelerinizle görüntülü konuşma yapabileceğiniz kabinler, film ve dizi izleyebileceğiniz büyük ekranlı televizyonlar hepsi bu projenin bir parçası olarak sizlerinin kullanımına sunulacak.”diye konuştu. Proje ortağı Turkcell’e teşekkür eden Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanımız Sayın Derya Yanık, büyüklerimizin Dijital Bahar Odası’nı keyifle, huzurla kullanmalarını temenni ederek sözlerine son verdi.

Konuşmaların ardından, günün anısına hatıra fotoğrafının çektirildi. Programın devamında Dijital Bahar Odasının açılış kurdelesini protokol mensupları ile birlikte kesen Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanımız Sayın Derya Yanık, Dijital Bahar Odasını gezerek, huzurevi sakinleriyle sohbet etti. Programın devamında 2021 Türkiye Şampiyonu olan Özden Huzurevi Bocce Takımı ile protokol mensupları arasında Bocce Maçı yapıldı. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanımız Sayın Derya Yanık, Özden Huzurevi Bocce Takımını tebrik ederek başarılarının devamı diledi.

Valilik basın