2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık günü nedeniyle Sena Kayalı Özel Eğitim Uygulama Okulu’nda etkinlik düzenlendi. Etkinliğe Vali Ömer Faruk Coşkun ve eşi, kamu kurum ve kuruluşları il müdürleri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, öğretmenler, öğrenciler ve velileri katıldı.
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşımızın okunması ile başlayan programın devamında günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapan Sena Kayalı Özel Eğitim Uygulama Okulu rehber öğretmeni Hayriye Esin İnce, “Otizm, doğuştan gelen ve yaşamın ilk yıllarında iletişim problemleri ile kendini gösteren gelişimsel bir farklılıktır. Farklılıktır, bu yüzden bir hastalık değildir. Son 10 yıldır doğan her çocuğun otizmli olma olasılığı neredeyse iki kat arttı. 2017 yılı verilerine göre dünyaya gelen her 58 çocuktan biri otizmli. Sebebi henüz bilinmeyen bu farklı bireyler hayatın içinde tam da ortasındalar ve bununla yüzleşen aileler var. “diye konuştu.
Okulun velileri adına konuşan Okul Aile Birliği Başkanı Asiye Konur ise “Otizm nedir bilmiyorum, daha önce hiç duymamıştım. Çocuğum doğduğunda bize her şey normalmiş gibi görünüyordu ta ki büyümeye başladığında, adını söylediğimizde bakmadığını, seslere tepki vermediğini ve sürekli yuvarlak nesnelere ilgi duyduğunu fark ettim. Otizmde bir gün bile boşluk yoktur. Asla tatiliniz olamaz. Her zaman ona ilgi göstermeniz gerekir. ”dedi. Otizmin bir hastalık değil farkındalık olduğunun altını çizen Asiye Konur, kendilerine her daim destek olan öğretmenlere ve eğitim kurumlarına teşekkür ederek konuşmasını bitirdi.
Açılış konuşmalarının ardından, Sena Kayalı Özel Eğitim Uygulama Okulu öğretmen ve öğrencileri vals gösterilerini sundular. Okulun 5/A ve 7/A sınıfı öğrencilerinin Barış Manço’nun “Arkadaşım Eşek” adlı şarkısını seslendirmelerinin ardından, okul öğrencileri meyveler rondunu, Gazi Mustafa Kemal Orta Okulu’nun öğrencileri ise “Asla Yalnız Yürümeyeceğiz” isimli gösterilerini sergilediler. Programın devamında Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü Folklor Ekibi halk oyunları gösterisini sundu. Vali Ömer Faruk Coşkun ve protokol mensupları da öğrencilere eşlik ederek, öğrencilerle birlikte halay çektiler.
Program Sena Kayalı Özel Eğitim Uygulama Okulu 8/A öğrencilerinin kına gecesi gösterisinin ardından halat çekme yarışı ile sürdü. Öğrencilerin “Atatürk Çocukları” isimli gösterileri ile devam eden etkinlik Sena Kayalı Özel Eğitim Uygulama Okulu öğrencisi Sıla Bozdoğan’ın seslendirdiği şarkılarla etkinlik son buldu.
Vali Ömer Faruk Coşkun, programın düzenlenmesinde emeği ve katkısı olan herkese teşekkür ederek, düzenlenen etkinliğin otizm konusunda toplumda farkındalık oluşturmasını temenni etti. Vali Coşkun, öğrencilerle günün anısında hatıra fotoğrafı çektirdi.
Ömer Ali TURUNÇ