Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın “Kadın Çiftçiler Tarımsal Yeniliklerle Buluşuyor Programı” kapsamında Osmaniye Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nün hazırladığı “Osmaniye’de Kadın Eliyle Safran Yetiştiriciliği Projesi” Bakanlıktan destek almaya hak kazandı. Projenin 2017 yılında Bahçe, Hasanbeyli ve Düziçi ilçelerinde yürütüleceği ve toplam bütçesinin 29.750 TL olduğu bildirildi. Proje ortağı olarak da Eskişehir Geçit Kuşağı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü yer aldı.
Osmaniye Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İbrahim Sağlam, “Kadın Eliyle Safran Yetiştiriciliği” projesinin başlayacağını bildirdi. Sağlam, ”Projenin toplam bütçesi 29 bin 750 lira olup, proje ortağımız Eskişehir Geçit Kuşağı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’dür. Proje, ülkemizde yetiştiriciliği ve nesli son bulma noktasına gelen safranın, Osmaniye ili koşullarında üretiminin ekonomik olup olmadığını ve karlılığını belirlemek amacıyla yapılacak. Ayrıca bu çalışma ile kadın çiftçilerimiz için yeni bir tarımsal üretim faaliyet kolu oluşturulacaktır. Ayrıca projemiz; Osmaniye İli Tarım Stratejisi ve Eylem Planı (2014-2018) Hedef-31 (Tıbbi aromatik bitkilerin ekim alanlarının 500 dekara çıkarılmasını sağlamak) ve Hedef-133’ün (İlimizde ilk defa ekilecek/dikilecek 10 yeni ürünün yetiştirilmesini sağlamak) desteklenmesi açısından büyük önem arz etmektedir” dedi.
Açıklamasında Safran bitkisinin önemine de değinen Sağlam, şunları söyledi: “Safran, gıda, boya, kozmetik ve ilaç sanayisinde kullanılmakta ve kanser tedavisinde umut vaat ettiğinden dünyanın en pahalı baharatlarından biri olma özelliğini taşımaktadır. Nitekim safranın gramı, altına eşdeğerdir ve kilosu uluslararası pazarda 10.000 dolar civarındadır. Safran Hititlerden itibaren Anadolu’da bilinen, Osmanlılar döneminde ise yurt dışına ihraç edilen bir bitkidir. Safran konusunda piyasanın isteği ve satış fiyatı daima artmaktadır. Pazarlama sorunu olmayan safranın üretimini bu proje ile ilimizde gerçekleştirmek, dar alanlardan yüksek gelir sağlayarak düşük gelirli çiftçi ailelerimizin refah seviyesini yükseltmek amaçlanmaktadır. Proje ile ilimiz ve ilçelerimizin tarım ekonomisine olumlu yönde katkı sağlanması amaçlanmaktadır. İlimizde safran üretimi, işçilik ücreti düşük ve kalabalık aileler için bir yan kazanç ürünü olarak çok yararlı olacaktır. Hasat zamanının diğer ürünlerin hasat-harmanından sonraya rastlaması safran üretimi için bir avantajdır.”
Ali Celal KAYMAK