OSMANİYE’DE  İSTİHDAM ADINA SEVİNDİREN GELİŞME

 

OSMANİYE BAYRAKResmi Gazete’de yayımlanan Nisan ayı yatırım teşvik belgeleri listesine göre, Ekonomi Bakanlığı tarafından, bu ayda Osmaniye’de toplam sabit yatırım tutarı 25 milyon TL olan 9 yatırım teşvik belgesi verildi. 2016 Nisan ayında toplam sabit yatırım tutarı 3 milyon TL olan 1 adet yatırım teşvik belgesi verilmişti.

Osmaniyeli Bürokrat ve Akademisyenler Platformu (OBADER)’in açıklamasına göre,

Bu yılın Ocak-Nisan döneminde ise Osmaniye’ye verilen yatırım teşvikleri geçen yılın aynı dönemine benzer miktarda 171 milyon TL seviyesinde gerçekleşti. Bu dönemde verilen teşvik belgelerinin adedi ise arttı. 2016 yılı Ocak-Nisan döneminde 14 olan yatırım teşvik belgesi, bu yılda 27 adede çıktı. Bu dönemdeki söz konusu yatırımların gerçekleştirilmesiyle 186 kişiye istihdam sağlanması planlanıyor.

Teşvik belgesi düzenlenmiş yatırım miktarının tamamı yerli sermayeden oluşurken, bu dönemde teşvik verilen yatırımların %80’i (137 milyon TL) enerji sektörüne, %10,5’i (18 milyon TL) hizmet sektörüne, %9,5’i (15 milyon TL) imalat sektörüne yapıldı. Önemli bir tarım bölgesi olan Osmaniye’de 2016 yılında olduğu gibi 2017 Ocak-Nisan döneminde de tarım sektörü yatırımları için teşvik belgesi düzenlenmemesi dikkat çekti.

Osmaniye’de 2016 yılı toplamında sabit yatırım tutarı 322 milyon TL olan 38 yatırım teşvik belgesi verilmiş ve söz konusu yatırımların gerçekleştirilmesiyle 777 kişiye istihdam sağlanması planlanmıştı.

Türkiye genelinde ise, yılın ilk dört ayında toplam sabit yatırım tutarı 35,3 milyar TL olan 2.341 yatırım teşvik belgesi verildi. Söz konusu yatırımların gerçekleştirilmesiyle 69.927 kişiye istihdam sağlanması planlanıyor.

Ekonomi Bakanlığı tarafından teşvik belgesi verilen yatırımlar, bölgesel gelişmişlik düzeyi farkını azaltmak, ihracatı ve teknoloji ağırlıklı üretimi artırmak için yapılmaktadır.

HASAN KILIÇ