Osmaniye Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR) tarafından hazırlanan Osmaniye İşgücü Piyasası Araştırma Raporu, kitap haline getirildi.
İŞKUR İl Müdür Vekili Hacı Akkoyun, düzenlediği basın toplantısında kitabın tanıtımını yaptı. Akkoyun, “Kurumumuz tarafından 2016 yılında yapılan ‘İşgücü Piyasası Araştırması’ sonucu hazırlanan ‘İPA’ kitabında yer alan İşgücü Piyasası analizlerinin etkin bir şekilde yapılması sadece İŞKUR için değil sosyal politikayla ilgilenen tüm kişi ve kurumlar için sağlıklı öngörü ve planlama yapılması açısından önemli ve gereklidir. Bu amaçla 2016 yılı 8 Nisan ile 6 Mayıs tarihleri arasında, ilimizde TÜİK’e kayıtlı 20 ve üzeri istihdamlı 411 adet işyerine, İş ve Meslek Danışmanlarımız yüz yüze ziyaretler gerçekleştirmiş ve bilgi formlarının sağlıklı bir şekilde doldurulmasını sağlamışlardır. Yapılan bu alan çalışması ile Türkiye Geneli ve il düzeyinde; ‘Çalışan Sayıları’, ‘Açık İşler’in belirlenmesinin yanı sıra, işgücü yetiştirme kurslarının piyasa ihtiyaçlarına uygun olarak açılabilmesi amacıyla ‘Temininde Güçlük Çekilen Meslekler’ hakkında ve ‘Gelecek Dönem İstihdam Eğilimleri’ne dair bilgiler derlenmiştir. Diğer bir yandan bu çalışmanın başarılı olmasında büyük katkılar sunan;
İl müdürlüğümüze desteğini esirgemeyen başta İlimiz Valisi Sayın Kerem Al Bey’e, Milletvekillerimiz Sayın Suat Önal Bey ve Sayın Mücahit Durmuşoğlu Beye, İl İstihdam Kurulu ve Yürütme Kurulu üyelerine, Bilgi formlarının doldurulmasında bizimle işbirliği içerisinde olan değerli işverenlerimize, Ayrıca hizmet ve faaliyetlere hız kesmeden artan bir ivme ile devam eden, özenle çalışarak kurumumuzu üst sıralara taşıyan tüm kurum personellerimize ve son olarak bu kitabın yazımında görev alan personellerimize bu özverili çalışmalarından ve hizmetlerinden dolayı teşekkürlerimi sunarım” dedi.
Kurumunun çalışmalarında desteklerini esirgemeyen basın mensuplarına da teşekkür eden Hacı Akkoyun, “Basın mensupları olarak sizlere de her zaman kurumumuza gösterdiğiniz destek, yakın ilgi ve alakadan dolayı tekrar şahsım ve kurumum adına şükranlarımı sunar, destek ve ilginizin devamını beklediğimizi belirtmek isterim. Bu işgücü piyasası analiz raporunun Osmaniye’mize, tüm işverenlerimize ve istihdam için hayırlara vesile olmasını Cenabı Allah’tan temenni eder, katıldığınız için teşekkür ederim” şeklinde konuştu.
Osmaniye İşgücü Piyasası Raporu Verileri;
Kayıtlı işsiz, 17.685 (8.153 kadın, 9.532 erkek), En fazla kayıtlı işsiz Beden İşçisi (Genel) mesleğinde.
Açık iş sayısı, 10.411, en fazla açık iş 2.319 kişi ile Beden İşçisi (Genel) mesleğinde.
İşe yerleştirme 5.287 (973 kadın, 4314 erkek) En fazla işe yerleştirme 1.569 kişi Beden İşçisi (Genel) mesleği.
İl Müdürlüğünce düzenlenen eğitim programlarında, ilk sırada İşbaşı Eğitim Programları gelmektedir. Toplam açılan programların yüzde 75,3’ü.
İşsizlik ödeneğini hak edenlerin kayıtlı olduğu ilk üç meslek ise Beden İşçisi (Genel), Satış Danışmanı ve Temizlik Görevlisi.
İşgücü piyasasının talep boyutu için 20 ve daha fazla çalışanlı 411 işyeri ziyaret edilmiş, 349 işyerinin verileri derlenebilmiştir. “Kültür-Sanat, Eğlence, Dinlence ve Spor” dışındaki 16 sektörde tam sayım yapılmıştır.
20+ istihdamlı işyerleri için toplam çalışan sayısı 20.994; (17.293 erkek, 3.700 kadın)
Çoğunluk İmalat sektöründe istihdam edilmektedir. Osmaniye ilinde en fazla çalışanı olan meslek grupları; “Tesis ve Makine Operatörleri ve Montajcılar” ile “Sanatkârlar ve İlgili İşlerde Çalışanlar” gruplarıdır.
İş Talebi 118, En yüksek olduğu sektör “Finans ve Sigorta Faaliyetleri” sektörüdür. Meslek gruplarına göre; en fazla “Teknisyenler, Teknikerler ve Yardımcı Profesyonel Meslek Mensupları” meslek grubunda.
En fazla talep edilen meslekler sırasıyla; Vinç Operatörü, Pazarlamacı, Ön Muhasebeci, Tekstil Teknikeri, Satış Danışmanı, İşletme Elektronik Bakımcısı, Kasiyer, Temizlik Görevlisi, İş Makineleri Bakım ve Onarımcısı, Engelli Bakım Elemanıdır.
İl genelinde açık işlerin yüzde 51,3’ü için Lise ve Altı eğitim düzeyi talep edilmektedir.
Osmaniye ilinde temininde güçlük çekilen meslekleri: meslek gruplarına göre en çok “Sanatkârlar ve İlgili İşlerde Çalışanlar”; mesleklere sırasıyla “İnşaat Elemanları Kalıpçısı (Elle)”, “Ahşap Mobilya İmalatçısı” ve “Vinç Operatörü”
Teminde güçlük çekilme nedenlerine bakıldığında ise ilk sırada “Gerekli Mesleki Beceriye/Niteliğe Sahip Eleman Bulunamaması”
Türkiye genelinde işyerlerinin yüzde 17,7’si istihdamın artacağı yönünde cevap verirken Osmaniye işverenlerinin yüzde 19,2’si istihdamın artacağını öngörmüştür.
Ali Celal KAYMAK