OSMANİYE BELEDİYESİ, FENİLKETONÜRİ HASTALARINA HER AY 30 KOLİ GLUTENSİZ GIDA KOLİSİ VERECEK…

ORTAK FOTOYürütülen çalışmalar sonucu fenilketonüri teşhisi konulan 30 hastaya Osmaniye Belediyesi tarafından düşük proteinli glutensiz gıda kolisi verildi. Fenilketonüri hastaları Osmaniye Gönüllü Temsilcisi Sariye Talmaç,  bu gıdaları bulmakta ve almakta zorluk çektiklerini kaydederek desteklerinden dolayı Başkan Kadir Kara’ya teşekkür etti.

Osmaniye Belediyesi, il genelinde bulunan fenilketonüri hastalarına düşük proteinli glutensiz gıda yardımı yaptı. Yürütülen çalışmalar sonucu fenilketonüri teşhisi konulan 30 hastaya Osmaniye Belediyesi tarafından düşük proteinli glutensiz gıda kolisi verildi.

Her ay 30 adet olmak üzere bir yıl içerisinde toplam 360 adet düşük proteinli glütensiz gıda kolisi hazırlanarak düzenli olarak Osmaniye Belediyesi tarafından dağıtılacağı kaydedildi.

SARİYE TALMAÇ: “BU GIDALARI BULMAKTA ZORLUK ÇEKİYORDUK”

Fenilketonüri hastaları Osmaniye Gönüllü Temsilcisi Sariye Talmaç, açılış konuşmasını yaparak fenilketonüri hastalığı ile ilgili bilgiler verdi. Talmaç, bu gıdaları bulmakta ve almakta zorluk çektiklerini kaydederek desteklerinden dolayı Başkan Kadir Kara’ya teşekkür etti.

BAŞKAN KARA: “FENİLKETONÜRİ HASTALIĞI, ÇÖLYAK HASTALIĞINA GÖRE

BİRAZ DAHA İLERİ DÜZEYDE OLAN BİR HASTALIK”

Fenilketonüri hastalığı bulunan çocukların ve ailelerin her zaman yanlarında olduğunu belirten Belediye Başkanı Kadir Kara; “Belediyeler, şehirde yaşayan vatandaşların sağlık sorunları, sosyal sorunları yaşlı genç demeksizin her alanda yanlarında olmak, onlara el uzatabilmek, yaşamlarını daha kolay bir hale getirebilmek için hizmet vermek zorunda olan kurumlardır. Fenilketonüri hastalığı çölyak hastalığına göre biraz daha ileri düzeyde olan bir hastalık.

Her ailemizin imkânı bu çocuklarımızın ihtiyaçlarını ve onların özel yiyeceklerini karşılamakta yeterli güce sahip olamıyor. Biz yerel yönetim olarak sizlere bu destekleri imanımız ve inancımızın gereği adına, kardeşlik hukukumuz adına sizlerin her aşamada elinden tutmak, yaşama daha güvenle bakmanızı ve çocuklarımızın gülerek bakmasını sağlayabilmek açısından her şeyi yapmak zorundayız. Bundan sonraki süreçte imkânlar ve kaynaklarımız ölçüsü içerisinde her zaman yanınızdayız. Sizlere yapılan yardımlardan asla kısıtlamalar olmayacak.

Yetişebildiğimiz noktaya kadar hiçbir tereddütünüz olmasın. Üzülmenizi istemiyorum. Yavrularımıza şifalar niyaz ediyorum. Sizlere Cenab-ı Mevla’dan güç niyaz ediyorum.  Allah’ın izniyle Osmaniye Belediyesi olarak her zaman yanınızda olacağız.”ifadelerini kullandı.

MERYEM TEMİZ: “ÇOK SEVİNDİK”

Hasta yakını Meryem Temiz; “Çok sevindik. Çünkü maddi ve manevi yönden çok büyük yardım oldu. Sevinç hiçbir zaman anlatılmaz. Belediye başkanımız ve emeği geçenlerin hepsine çok teşekkür ederim.” Dedi.

DUYGU DEVELİ VE MERAL PANCAR’DAN TEŞEKKÜR

Duygu Develi ve Meral Pancar ise, Gıda paketimiz çok güzel olduğunu ifade ederek daha önce böyle bir yardım almadıklarını belirttiler. Ürünler çok pahalı. Farkındalık yarattığı ve bizlere desteklerinden dolayı belediye başkanımız Kadir Kara’ya eve emeği geçen herkese teşekkür ettiler.

Belediye Meclis salonunda gerçekleşen törene Osmaniye Belediye Başkanı Kadir Kara ile birlikte belediye başkan yardımcıları ve Ak Parti Belediye Meclisi Sağlık Komisyon Üyesi Zekiye Yılmazer katıldı.

FENILKETONÜRI NEDIR?

Fenilketonüri  kalıtsal bir metabolik hastalıktır. Bu hastalıkla  doğan çocuklar proteinli gıdalarda bulunan fenilalanin isimli bir amino asiti metabolize edemezler. Sonuçta kanda ve diğer vücut sıvılarında artmış olan fenilalanin  ve onun artıkları çocuğun gelişmekte olan beyninde hasar yapar ve ileri derecede zihinsel özürlü olmasına ve sinir sistemini ilgilendiren daha birçok belirtinin ortaya çıkmasına neden olur.

FENILKETONÜRI HASTALIĞI KALITIMLA GEÇER

Fenilketonüri kalıtsal bir hastalıktır. Fenilketonürili çocuğun anne ve babasında fenilalanin hidroksilaz enzimi yapımında sorumlu biri normal diğeri bozuk iki gen vardır. Anne ve babasından bozuk genleri alan bir çocuk fenilketonüri hastalığı ile doğmaktadır. Anne ve baba taşıyıcı olduğunda her çocuğun fenilketonürili olma olasılığı % 25 gibi yüksek değerlere ulaşır.

ÜLKEMIZDE FENILKETONÜRI  SIKLIĞI

Fenilketonüri Amerika ve birçok Avrupa ülkesinde her 10000 – 30000 yeni doğanda bir görülmesine karşın ülkemizde 3000 – 4500 yenidoğandan birinde görülmektedir. Türkiye fenilketonüri hastalığının en sık görüldüğü ülkelerden biridir. Her yıl ülkemizde 300 – 400 çocuk bu hastalıkla doğmaktadır.

Hayatın ilk birkaç ayı içerisinde fenilketonüri hastalığı olan bebekleri sağlıklı bebeklerden ayıran özellikler farkedilmeyebilir. Ancak tedavi edilemeyen fenilketonürili çocuklarda 5. – 6. aylardan sonra zekadaki gerileme belirgin hale gelir. Akranlarından farklı olarak oturma, yürüme ve konuşma gibi becerileri kazanamazlar. Beyin gelişimleri normal olmadığından başları da küçük kalır. Bazı fenilketonürili çocukların saç ve gözleri anne ve babalarınkine göre daha açık renkli olabilir.

Hasan KILIÇ