Diyabet hastalarının ortak sorunlarından biri de el ve ayaklarda uyuşma, karıncalanma, iğnelenme, donma ve yanmadır. Birçok diyabetlinin bu durumun bir hastalık habercisi olduğunun farkında olmadığını belirten Nöroloji Uzmanı Dr. Gülistan Halaç, “El ve ayaklardaki yanma ve uyuşukluk gibi belirtiler, diyabetin olumsuz bir nörolojik sorunu olarak ortaya çıkmaktadır. Yüksek şeker düzeyi sonucu oluşan ve diyabetik nöropati olarak bilinen sinir hasarlarında, bu gibi şikayetler yaşanmakta, erken teşhis edilememesi halinde ileri safhalarda diyabet hastalarına ciddi problemler yaratmaktadır” dedi.
Diyabetlilerin yarısında nöropati var
Hiperglisemi, yani kan şekeri yüksekliği sonucu ortaya çıkan sinir hasarı olan diyabetik nöropatinin en bilinen şeklinin el, ayak ve bacaklardaki ağrı, dokunma ve sıcaklık duyularını beyne ileten sinirlerin hasar görmesi olduğunu belirten Halaç, “nöropati gelişiminin erken safhalarda tespit edilerek kötüye gidişini engellemek için yılda 1 kez mutlaka EMG çekilmesi gerekir” şeklinde konuştu. Diyabet hastalığı farkedilmeden önce bile bu şikayetlerin başlayabileceğini belirten Halaç, başlangıçta sinir hasarı nedeniyle ortaya çıkan şikayetlerin hasta tarafından önemsenmemesi sonucu zamanla sürekli bir hal aldığını belirterek ayaklardaki uyuşukluğun artışıyla suyun sıcaklığının dahi hissedilemediğini, ellerdeki kuvvet kaybı nedeniyle anahtar çevirmede ya da kavanoz açmada güçlükler yaşanabildiğini söyledi.
Nöropati denilen sinir sıkışmasının diyabetlilerde yaşanan parmak çürüme ve kopmalarının en önemli nedeni olduğunun altını çizen Dr. Gülistan Halaç, “Diyabet hastalarının el ve ayak duyularının yılda bir kez EMG ile test edilmesiyle, nöropati gelişimi erken evrelerde saptanabilir ve zamanında müdahale edilerek daha kötüye gidişi engellenebilir. EMG sırasında sinirlerin bazı vücut alanlarında sıkıştığı saptanırsa, bu sinirler cerrahi işlemle basıdan kurtarılıp el ve ayaklara tekrar duyu kazandırılabilir” şeklinde konuştu.
Ali Celal KAYMAK