Türkiye Volo şampiyonasında 3.cü olan Osmaniyeli sporcumuz Muhammet İzzet Gelegen, Milli takım kadrosuna seçilerek İtalya’da yapılacak olan Gençler Dünya Volo şampiyonasında ülkemizi ve ilimizi temsil edecek.
Ankara kahraman Kazan’da yapılan Türkiye Volo şampiyonasında 3.cü olan Osmaniyeli sporcumuz Muhammet İzzet Gelegen, Milli takım kadrosuna seçilerek 24-28 Eylül 2019 tarihleri arasında İtalya’nın Alassi okentinde yapılacak olan Gençler Dünya Volo şampiyonasında ay yıldızlı forma ile ülkemizi ve ilimizi temsil edecek.
BOCCE SPORUNU TANIYALIM
Bocce’nin tarihi milattan binlerce yıl öncesine, Anadolu’ya dayanıyor. En eski spor dallarından birisi olarak kabul edilmektedir. Bugünkü şekliyle, ilk kez Romalılar tarafından oynanmış ve “bocce” adını da Romalılardan almıştır. O dönemlerde Anadolu’da Türklerin var olduğu ve ülkemizin çeşitli bölgelerinde adı Bocce olmasa da benzer birçok oyunun oynandığı göz önüne alınırsa, Bocce’nin ata sporlarımızdan olduğunu söylemek de mümkündür.
Oyundaki amaç, attığınız/yuvarladığınız toplarınızın hedef topa (pallinoya) yakın olmasını sağlamaktır. Rakip toplarından hedef topa daha yakın olarak atılan her top için bir puan alınıyor ve 15 puan alan oyuncu oyunu (maçı) kazanıyor. Eğer rakibin topu hedef topa daha yakınsa ve sizin yuvarlamanız olanaksızsa hedef topu ya da rakip topu vurmak için de atış yapılabilmektedir.
Toplumumuza, geleneğimize, alışkanlıklarımıza her yönüyle uyum sağlayan Bocce, ülkemizin son yıllarda uluslararası turnuvalarda gösterdiği başarılar da düşünülerek, ilerleyen dönemlerde ülkemizin başat sporları arasında yerini alacağı ön görülmektedir.
Bocce sporu dört farklı oyun sisteminden oluşmaktadır. Bunlar; Raffa, Volo, Petank ve Çim Topudur.
BOCCE NASIL OYNANIR ?
Müsabakalar tekli, ikili ve üçlü takımlar arasında yapılır. Tek kişilik bocce oyunları 4 topla, 2 kişilik bocce oyunları ise 2 topla oynanır. 4 cm boyundaki hedef topuna pallino denir. Bocce oyununda amaç hedef top olan pallino ya atılan topun en yakın olmasını sağlamaktır. Oyuna başlayan takım önce pallinoyu (belirlenen noktayı geçicek şekilde) atar ardından kendi topunu peşinden pallinoya en yakın olacak şekilde atar.
ÜLKEMİZDE BOCCE’NİN BAŞLANGICI
Türkiye’de Bocce ile ilgili ilk etkinlik 1990 yılında yapılmıştır. Yılmaz Balaban’ın girişimleri sonucunda, dönemin Bakırköy Belediye Başkanı Yıldırım Aktuna ve Ataköy Deniz Sporları Kulübü Başkanı Fuat Yılmaz’ın destekleriyle, Uluslararası Bocce Konfederasyonu (CBI) Başkanı Giovanni Baggio, Genel Sekreter Emilio Paparelli ve Dünya Şampiyonu İtalyan sporcular İstanbul’a gelerek, Bocce’yi Türk basın ve spor kamuoyuna tanıtmışlardır.
İLK MİLLİ TAKIM
Ataköy Deniz Sporları Kulübü bünyesinde yetiştirilen Bocce sporcuları, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü’nün özel onayıyla 1991 yılında İsviçre –Lugano’da yapılan 5. Dünya Bocce (Raffa) Şampiyonasına katılmıştır. İlk milli takım olarak Türk Bocce tarihine geçen bu takımın başında da antrenör olarak Yılmaz Balaban görev almıştır.
İLK BOCCE KULÜBÜ
Ülkemizde Bocce’nin resmi olarak ilk örgütlenmesi, 1992 yılında kurulan İstanbul Bocce Spor Kulübü ile olmuştur.
ÜLKEMİZDE YAPILAN İLK AVRUPA ŞAMPİYONASI
Ülkemizde ilk yapılan Avrupa Şampiyonası, Petank disiplininde olmuştur. 17-19 Ağustos 2007 tarihleri arasında Ankara’da yapılan ve 24 takımın mücadele ettiği Avrupa Bayanlar Petank Şampiyonası, Türkiye için bir yandan büyük bir organizasyon başarısı olarak kayda geçerken, diğer yandan şampiyonaya katılan her iki Türk Milli Takımı da çeyrek finale kalarak büyük bir başarıya imza atmıştır.
İLK MADALYA DENİZ DEMİR’DEN
Türk Bocce tarihinde uluslararası şampiyonalarda ilk madalyayı Deniz Demir kazanmıştır. Bu madalya aynı zamanda Türkiye Bocce Bowling ve Dart Federasyonu bünyesinde uluslararası şampiyonalarda elde edilen ilk madalya olma özelliğine de sahiptir.
Hasan KILIÇ