İL TARIM MÜDÜRLÜĞÜ, ÇİFTÇİLERE  SİNEK İÇİN TUZAK DAĞITTI

İl Müdürü Mustafa İLMEÇ, üreticilere meyve sineği kitlesel yakalama tuzaklarını dağıttı.Akdeniz Meyve Sineği zararlısına karşı kullanılacak “Biyoteknik Tuzak Sistemi” üç bileşenden oluşmaktadır. Bunlar tuzak, cezbedici (feromon) ve insektisittir.Ayrıca biyoteknik mücadele kapsamında Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı olan çiftçilerimize dekara 80 TL destek verilmektedir.

İlimizde Tarım ve Orman  İl Müdürlüğü tarafından kurum bahçesinde turunçgil üreticilerimize Akdeniz Meyve Sineği kitlesel yakalama tuzağı dağıtıldı.

Akdeniz Meyve Sineği [Ceratitis capitata] 1824 yılından beri varlığı bilinen en önemli meyve zararlılarından birisidir. Çiftçilerimiz narenciye ve diğer meyve bahçelerinde Akdeniz Meyve Sineği zararlısına karşı kimyasal mücadele yapmaktadırlar. Bitkisel üretimde kalıntının en etkin çözümü biyolojik ve biyoteknik mücadeledir. Bu proje ile çiftçilerimiz, Akdeniz Meyve Sineği ile mücadelede biyoteknik mücadelenin daha etkili ve yararlı olduğunu görmüşlerdir. Daha sonraki yıllarda bu alanlardaki mücadele yöntemleri diğer çiftçilerimize de örnek teşkil edecektir. Bu kapsamda İl Müdürlüğümüz tarafından kurum bahçesinde turunçgil üreticilerimize Akdeniz Meyve Sineği kitlesel yakalama tuzağı dağıtıldı.

Projenin toplam maliyeti 96.000 TL’dir. Proje toplam tutarının %75’ü Bakanlığımız, Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından karşılanmıştır. Projenin uygulanması ile Akdeniz Meyve Sineğinin narenciye ve diğer meyvelere vermiş olduğu yaklaşık %75 civarındaki kayıp önlenecektir.

İl Müdürümüz Mustafa İLMEÇ, proje ile ilgili verdiği bilgilendirmede “Bu yıl İl Müdürlüğümüz tarafından projesi yapılan biyoteknik mücadele kapsamında 1.116 adet Akdeniz Meyve Sineği Kitlesel Yakalama Tuzağı Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğümüz bütçesinden turunçgil üreticilerine verilmek üzere satın alınmıştır. %75 Bakanlık bütçesinden, %25 çiftçi katkısı olarak karşılanan kitlesel yakalama tuzakları 31 çiftçimiz tarafından 280 dekar alanda kullanacaktır” dedi.

Programın devamında Ziraat Mühendisi Ş. Demet Başaran, üreticilere Akdeniz Meyve Sineği konusunda bilgi verdi. Akdeniz meyve sineğinin verdiği zararın büyük bir ekonomik kayba neden olduğunu belirten Başaran, doğal dengenin korunması için bu tür biyoteknik mücadele yöntemin tercih edildiğini söyledi. Başaran, sözlerinin devamında meyve sineği tuzağı konusunda üreticilere teknik bilgi verdi.

Verilen bilgilerin ardından İl Müdürü Mustafa İLMEÇ, üreticilere meyve sineği kitlesel yakalama tuzaklarını dağıttı.

Akdeniz Meyve Sineği zararlısına karşı kullanılacak “Biyoteknik Tuzak Sistemi” üç bileşenden oluşmaktadır. Bunlar tuzak, cezbedici (feromon) ve insektisittir.

Ayrıca biyoteknik mücadele kapsamında Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı olan çiftçilerimize dekara 80 TL destek verilmektedir.

Haber merkezi