Osmaniye Halk Sağlığı Müdürlüğü
Kadirli Toplum Sağlığı Merkezi tarafından
“Hayatımıza hareket katalım, diyabet salgınını durduralım”
temalı yürüyüş etkinliği yapıldı
Diyabet Günü Etkinlikleri kapsamında Osmaniye Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar, Programlar ve Kanser Şube Müdürlüğüne bağlı Obezite, Diyabet ve Metabolik Hastalıklar Biriminin koordinasyonunda, Kadirli Toplum Sağlığı Merkezi tarafından Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Nazan AYANA öncülüğünde, TSM personelleri, ASM personelleri ve İlçe Emniyet Müdürlüğü personelleri olmak üzere 98 kişi ile Toplum Sağlığı Merkezi binası önünden İlçe Halk Sağlığı Laboratuvarı önünde bulunan Sağlıklı Yaşam Aracına kadar yürüyüş yapıldı.
Etkinlik sonunda Sağlıklı Yaşam Aracından mandalina, elma ve mavi balon dağıtımı yapıldı.
DİYABET (ŞEKER HASTALIĞI) NEDİR?
Diyabet, vücudunuzunda pankreas adlı salgı bezinin yeterli miktarda insülin hormonu üretmemesi ya da ürettiği insulin hormonunun etkili bir şekilde kullanılamaması durumun da gelişen ve ömür boyu süren bir hastalıktır. Sonuç olarak kişi, yediği besinlerden kana geçen şekeri yani glukozu kullanamaz ve kan şekeri yükselir (hiperglisemi).
Yediğimiz besinlerin özellikle karbonhidrat içeren besinlerin çoğu vücutta enerji için kullanılmak üzere glukoza dönüştürülür. Midenin arka yüzeyinde yerleşik bir organ olan pankreas, kaslarımızın ve diğer dokuların kandan glukozu alıp enerji olarak kullanmalarını sağlayan “insülin” adı verilen bir hormon üretir. Besinlerle kana geçen glukoz, insülin hormonu aracılığı ile hücrelere girer. Hücreler glukozu yakıt olarak kullanır . Eğer glukoz miktarı vücudun yakıt ihtiyacından fazla ise karaçiğerde (şeker deposu=glikojen), yağ dokusunda depolanır.
Diyabeti olmayan bir birey kan şekeri düzeyi açlık halinde 120 mg/dl, tokluk halinde (yemeğe başladıktan iki saat sonra) 140 mg/dl’nin üstüne çıkmaz. Açlıkta veya toklukta ölçülen kan şekeri düzeyinin bu değerlerin üstünde olması diyabetin varlığını gösterir.
Bir kişinin diyabetli olup olmadığı Açlık Kan Şekeri (AKŞ) ölçümü veya Oral Glikoz Tolerans Testi (OGTT) yapılarak saptanır. AKŞ ölçümü 100-125 mg/dl olması gizli şeker (pre-diyabet) sinyalidir. AKŞ ölçüm sonucunun 126 mg/dl veya daha fazla olması diyabetin varlığını gösterir.
OGTT’de glikozdan zengin sıvı aldıktan 2 saat sonraki kan şekeri değeri önemlidir. İkinci saat kan şekeri ölçümü 140-199 mg/dl ise gizli şeker, 200 mg/dl veya daha yüksek ise diyabet tanısı konulur.
Ferhat ŞEKERCİ