Osmaniye Valiliği himayesinde, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla engelli vatandaşlar ve aileleri için yemek programı düzenlendi.
Gala Sosyal Tesislerinde düzenlenen programa; Vali Ömer Faruk Coşkun ve eşi, Osmaniye Milletvekili Mücahit Durmuşoğlu ve eşi, Garnizon Komutanı Topçu Albay Ahmet Serdar Gül, OKÜ Rektörü Prof. Dr. Murat Türk, Vali Yardımcısı Huriye Küpeli Kan, İl Emniyet Müdürü Nurettin Gökduman, İl Jandarma Komutan Vekili Jandarma Albay Hacı Ali Büber, İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Altun, kamu kurum ve kuruluşları il müdürleri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve çok sayıda engelli vatandaş ile aileleri katıldı. Yemek öncesinde Vali Coşkun, masaları tek tek dolaşarak engelli vatandaşlar ve aileleri ile sohbet etti.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunması ile başlayan programın açılış konuşmasını yapan Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Hamit Coşkun, “Bugün aramızda başarıları ile hepimizin göğsünü kabartan kardeşlerimiz var. Hayatın tüm alanlarında sporda, sanatta, edebiyatta, eğitimde, sivil toplumda, iş dünyasında tüm zorluklara rağmen kıymetli kardeşlerimizin sergilediği mücadele her zaman takdire şayandır. Engelleri aşmanın bir inanç meselesi olduğunu, başarının anahtarının kişinin buna inanması olduğunu, her gün bizlere ispat ediyorlar” diye konuştu. Hamit Coşkun, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü olarak, engelli vatandaşların bir gün değil her gün yanında olduklarını ifade ederek sözlerine son verdi.
Osmaniye Milletvekili Mücahit Durmuşoğlu ise yaptığı konuşmada, 2005 yılında Engelliler Kanunu’nun çıkarıldığını ifade ederek, “Bu Kanun, toplumun her kesimine, özellikle sivil toplum kuruluşlarına, kamu kurum ve kuruluşlarına, herkese, engellilerimizin daha iyi bir hayat sürdürebilmeleri için bir takım sorumluluklar yüklüyor. Memnuniyetle görüyoruz ki taraflar buradaki görevlerini en iyi şekilde yapmaya çalışıyorlar” diye konuştu. Herkesin bir gün engelli olabileceğini söyleyen Durmuşoğlu, “Engelli kardeşlerimize toplumun tüm katmanlarının sahip çıkması lazım” dedi.
VALİ COŞKUN, “ENGELLİ OLMAK ASLA UTANILACAK BİR DURUM DEĞİLDİR”
Son olarak konuşan Vali Ömer Faruk Coşkun ise engelliliğin, sadece engellilerin ve ailelerinin maruz kaldığı bir sağlık sorunu olmaktan ziyade sosyal boyutlarıyla da her birimizi yakından ilgilendiren, olumsuz etkilerini asgariye indirmek için herkesin katkı ve ortak çabasına ihtiyaç duyan toplumsal bir husus olduğunu ifade ederek, “Toplumların huzuru ve mutluluğu, tüm bireylerin doğuştan sahip oldukları haklarını kullanabilmeleri, hiçbir ayrım gözetilmeksizin sunulan imkânlardan yararlanabilmeleri ve geleceğe güvenle bakabilmeleriyle mümkündür. Bir ülkenin huzuru, onu oluşturan tüm bireylerin mutluluğuyla sağlanır. Engellilerimizin toplumsal hayatta varlık göstermeleri ve kendilerine yer bulmaları, şüphesiz tüm toplumu zenginleştirecek, güçlendirecektir” diye konuştu.
Engelli olmanın asla utanılacak bir durum olmadığının altını çizen Vali Coşkun, konuşmasının devamında engelli vatandaşlarımıza hitap ederek, “Bir gün gelip kendisinin de bir engelli olup olmayacağını bilemeyen insanların bakışlarına ve davranışlarına kesinlikle aldırmayın. Hepimizin birer engelli adayı olduğu bilincini taşıyan insanlar, daima sizlerin yanında olacaktır. Evlerinize saklanıp kalmayın muhakkak bir işle uğraşın, sizlerin evlerinizden çıkması ve hayatın bir ucundan tutunması, ülkemiz için en büyük kazançlardan biri olacaktır” dedi. Vali Ömer Faruk Coşkun konuşmasını, “başta sevgisizlik engelinin kalkıp, herkesin birbirini sevdiği, yaratılanın yaratandan ötürü sevildiği bir dünya için herkesin daha çok gayret göstermesi” temennisi ile bitirdi.
Programın devamında Vali Celalettin Cerrah Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi öğrencilerinden Nurgül Ablak şiir, Sümeyye Yaşar türkü okudu ve Merkezin öğrencileri folklor gösterilerini sergilediler. Vali Coşkun ve protokol mensupları da öğrencilere halayda eşlik ettiler.
Programın devamında Vali Celalettin Cerrah Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi öğrencileri kule gösterilerini sundular. Vali Coşkun, gösterinin sonunda öğrenciler tarafından kendisine verilen Türk Bayrağını öperek aldı. Daha sonra Osmaniye Belediyesi Mehter Takımı gösterisini sundu.
Programın son bölümünde, 30 Kasımda Adana’da düzenlenen Özel Olimpiyat Oyunlarında 100 metre erkeklerde bölge birincisi olan Murat Güler, 50 metre erkeklerde bölge birincisi Mustafa Gümüş, 100 metre bayanlarda bölge birincisi Fatma Seda Timur, uzun atlamada bölge ikincisi Hasan Danış, 50 metre bayanlarda bölge üçüncüsü Rümeysa Nergis, masa tenisi turnuvasında teklerde birinci ve çiftlerde ikinci Melike Yazıcı, masa tenisi bölge ikincisi Furkan Gök, bocce bölge ikincileri Ali doğan ve Zeliha Küçük, bocce turnuvası bölge üçüncüsü Tarık Yakar ve Salih Zengin, masa tenisi bölge ikincisi Gönül Işık’a ödülleri Vali Ömer Faruk Coşkun ve protokol mensupları tarafından verildi.
Düzenlenen programda engelli vatandaşlar ve aileleri gönüllerince eğlendiler. Program günün anısına çektirilen hatıra fotoğrafı ile son buldu.
Ömer Ali TURUNÇ