ENGELLİ GENÇLERİN İSTİHDAMI ARTTIRILIYOR

Avrupa Birliği’nin finanse ettiği, Anadolu Gençlik Federasyonunun yürüttüğü ve Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi (OKÜ)’nün desteklediği engelli gençlerin istihdamına yönelik “İş’te Gençler Projesi” kapanış programı OKÜ Kütüphane Binası Konferans Salonunda,kapanış kokteyli ise OKÜ Uluslararası Dış İlişkiler Birimindeyapıldı. Programa Macaristan COMPASS Derneğinden; EglynéKatonaAndrea, RenátaNyári, KarmenKetszeri, BálintHorváth ve KyraEglyné katıldı. Anadolu Gençlik Federasyonu (ANGEF) Heyetinden Genel Başkan ve Proje Koordinatörü Mesut Karaağaç,Proje Koordinatör Yardımcısı Bekir Dilmaç, MentörlerSema Tiske, Gizem Polat, Zeynep Nazlı Öztürk ve Gönüllü Yonca Ünlü, OKÜ Kadirli Sosyal ve Beşerî Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mahmut Hamil Nazik, Türk Dünyası Gazeteciler Federasyonu (TDGF) Genel Başkanı Menderes Demir ve Osmaniye Önder Gazeteciler Cemiyeti (ÖGC) Başkan Yardımcısı Mehmet Aksoy, Türkiye Gazeteciler Federasyonu Yüksek İstişare Kurulu Üyesive Ceyhan Radyo ve Televizyon (CRT) Medya Grubu Başkanı Şahin Özer katıldı.

OKÜ Rektörü Prof. Dr. Turgay Uzun, Avrupa Birliği Projelerinin kendileri için çok önemli olduğunu belirterek, “Paydaşı olduğumuz projeleri artırmaya çalışıyoruz. Biz de ülke olarak dâhil olduğumuz ve katkı sağladığımız AB fonlarından ne kadar yararlanabilirsekülkemizin ve üniversitemizin etkinliği artacak. Üniversite olarak engelli öğrencilerimizin ve toplamdaki engelli bireylerin durumlarını iyileştirmek, hayattaki zorluklarını en aza indirmek amacıyla elimizden gelen bütün imkânları kullanıyoruz. Üniversiteler arasında engellilere yardım, engellilerin hayatını kolaylaştıran çalışmaları yapan üniversiteler arasında OKÜ, halk oylamasında birinci seçildi. Bu unvanımızın olması da bize ayrı bir motivasyon sağlıyor. İş’te Gençler Projesi’ne katkı sağlayan herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Anadolu Gençlik Federasyonu (ANGEF) Genel Başkanı ve Proje Koordinatörü Mesut Karaağaçfaaliyetlerinden bahsederek, “Dış İşleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı ve Sivil Toplum Diyaloğu ile “Sivil Toplum Destek Programı VI (CSD-VI) kapsamında gerçekleştirilen “İş’te Gençler” projesi çerçevesinde Ülkemizde ve Macaristan’da engelli gençlerin istihdamını artırmaya yönelik yapılan mentörlük desteği sayesinde yüzden fazla genç engelli bireye ücretsiz mesleki eğitim kursu verilmiş ve engelli bireylerin daha kolay istihdam edilebilmesi için bir strateji belgesi hazırlanmıştır” dedi. Osmaniye İş-Kur İl Müdürlüğü’nden Hülya Göksu ve Ayşe Duygu Yazan İş-Kun’un engelli bireyler için sunduğu fırsatlardan ve programlardan bahsetti. Bununla birlikte engelli bireylerin İş-Kur üzerinden nasıl iş başvurusu yapabileceğini gösterdi.

Proje faaliyetlerinden biri olan, Türkiye ve Macaristan’da yapılan “Engelli Gençlerin İstihdamında İhtiyaç ve Zorluklar Anket ve SWOT Analizi” sonuçları ise projenin akademik uzmanı Doç. Dr. Hüsne Demirel tarafından paylaşıldı. Proje kapsamında yapılan bir diğer anket, “Türkiye’nin AB’ye İlişkin Görüş ve Tutumları”nın sonuçları ise Betül Kübra Doğan tarafından aktarıldı. Konuşmaların ardından OKÜ Rektörü Prof. Dr. Turgay Uzun’a ve Rektör Danışmanı Doç. Dr. Ceyhun Yükselir’e projeye destekleri dolayısıyla plaket takdim edildi. Plaket takdiminden sonra kapanış programına sunumlarla devam edildi. Sunumların ardından düzenlenen kokteyl ile program sona erdi.

SÜLEYMAN DEDE BERK