CEBEL’DE ÇOCUKLARLA HAFTA SONU ŞENLİĞİ

cebel şenlikOsmaniye Sosyal Hizmet Merkezince Yarpuz Köyü Cebel Yaylası’nda  kültürel uyum ve farkındalık  adına Sosyal Uyum ve Okul Destek Projesi kapsamında yer alan çocuklarımız ve Cebel Yaylasındaki çocuklarımızla yapılan şenlikte çocuklarımız Cebelibereket’in tarihi önemi hakkında bilgi alırken, diğer yandan sa akran gruplarıyla büyük küçük demeden doyasıya eğlendiler.

 

Osmaniye Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü Sosyal Hizmet Merkezi personellerimizce Osmaniye Yarpuz Köyü Cebel Yaylası’nda  kültürel uyum ve farkındalık  adına Sosyal Uyum ve Okul Destek Projesi kapsamında yer alan çocuklarımız ve Cebel Yaylasındaki çocuklarla hafta sonu şenlik düzenlendi. Osmaniye Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Hamit COŞKUN, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada  şunları söyledi:

Osmaniye Sosyal Hizmet Merkezince Yarpuz Köyü Cebel Yaylası’nda  kültürel uyum ve farkındalık  adına Sosyal Uyum ve Okul Destek Projesi kapsamında yer alan çocuklarımız ve Cebel Yaylasındaki çocuklarımızla yapılan şenlikte çocuklarımız Cebelibereket’in tarihi önemi hakkında bilgi alırken, diğer yandan sa akran gruplarıyla büyük küçük demeden doyasıya eğlendiler. Yapılan eğitimde Sosyal Hizmet Merkezi bünyesinde Çocuk Sanat Merkezi Müzik Kursu öğrencilerimiz enstrumanları eşliğinde müziklerini icra ederlerken, diğer yandan öğrenciler tuval üzerine  resimlerini yapmışlardır. Etkinlik köyden kadınlarımızın sac üstünde yaptığı sıkma ekmek ve çocuk oyunlarıyla devam ederken madalya töreniyle son buldu.

YARPUZ (CEBEL) YAYLASINI TANIYALIM Osmaniye il merkezinin güneyindeki Gavur Dağları arasına gizlenmiştir. Adını 1865 yılında Fırka-i İslahiye komutanı, ünlü devlet adamı ve tarihçi Ahmet Cevdet Paşadan almıştır.1878 yılında Payas’tan taşınıp, buraya nakledilerek oluşturulmuş bulunan Cebel-i Bereket Sancağına ev sahipliği yapmıştır.

OSMANLI İmparatorluğu’nun son dönemlerinde Cebel-i Bereket Sancağı olma özelliği taşıyan Osmaniye’nin Hasanbeyli ilçesine bağlı Yarpuz (Cebel) Yaylası, günümüzde yeşil doğasıyla yaylacıları ağırlıyor.

Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemlerinde otoritenin bozulması nedeniyle asayişi yeniden sağlamak ve aşiretleri itaat altına almak amacıyla Osmaniye kazası oluşturuldu. Bir dönem Halep eyaletine bağlı olan kazanın merkezi daha sonra Osmaniye’nin Hasanbeyli ilçesine bağlı Yarpuz Yaylası’na taşınarak Osmaniye Cebel-i Bereket Sancağı adını aldı. Bu sancağa Payas, Hassa, Bulanık (Bahçe) kazaları taşındı. 2. Meşrutiyet ile Osmaniye Cebel-i Bereket Sancağı Yarpuz’dan Osmaniye merkeze taşındı.

Günümüzde Osmaniye iline bağlı bir köy olan Cebel, resmi olarak Yarpuz adını aldı. Yaklaşık bin 117 rakımda yer alan Yarpuz Yaylası, yeşil doğası ve serin havasıyla yaylacıların ilgisini çekiyor. Osmanlı döneminde inşa edilen Hükümet Konağı, yerli ve yabancı turistler tarafından ziyaret ediliyor. Yarpuz’a varmadan yol kenarında yüksekçe bir tepenin eteğinden dökülen Paşa Pınarı ve Suyun Gözü de piknikçilerin buluşma noktası. Yeşilin her tonunun görüldüğü Yarpuz Yaylası, meyve bahçeleri ve tarihte üstlendiği misyonu ile Osmaniye yaylaları arasında büyük önem taşıyor.

Onarımı yapılan Vilayet Konağı binası bu yayla merkezindedir. Asfalt yoldan yaylaya doğru ilerlerken İncebele biraz durup, hemen yanı başınızdaki yükseltinin üzerine tırmanarak, ayaklarınızın altındaki güzelliğin tadını çıkarmalısınız.

Bu güzergah üzerindeki; Karataş, Bahçe ve Haraz yaylaları da yaşanmaya değer, doğal güzellikteki diğer yaylaları arasındadır. Yarpuza varmadan, yol kenarında yüksekçe bir tepenin eteğinde, oluğundan şırıldayarak akan, Paşa pınarından da avuçlarınızla kana kana suyunuzu için. Piknik yapmak isteyenler için, yayla merkezine 2 kilometre mesafedeki Suyun Gözü aranıpta bulunmayacak bir mekandır. Suyunun bol oluşu, yeşilin her tonunu bulabileceğiniz doğal güzelliği, meyve bahçeleri ve tarihte üstlendiği misyonu ile Osmaniye yaylaları arasında ayrı bir yeri vardır.

Hasan KILIÇ