Osmaniye Barosu tarafından düzenlenen “İŞ DAVALARINDA KISMİ DAVA VE BELİRSİZ ALACAK DAVALARI – BİLİRKİŞİLİKTE AVUKATIN ROLÜ” konulu seminer bugün yapılacak.
Osmaniye Barosu Başkanı İbrahim Halil YAVUZDOĞAN konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada; Baromuz tarafından 21.12.2019 Cumartesi günü(BUGÜN) Saat:10.00 da Baromuz Hizmet Binası Prof.Dr.Av.Metin Feyzioğlu Konferans Salonunda Yargıtay 22.Hukuk Dairesi Başkanı Seracettin GÖKTAŞ ve Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Öğretim Üyesi Prof.Dr.Talat CANBOLAT’ın katılımları ile “İŞ DAVALARINDA KISMİ DAVA VE BELİRSİZ ALACAK DAVALARI – BİLİRKİŞİLİKTE AVUKATIN ROLÜ” konusunda seminer gerçekleştirilecek.Seminere katılan meslektaşlarımıza da Baromuz tarafından Katılım Belgesi verilecektir”
AVUKATLIK
Avukatlık, “hukuki münasebetlerin düzenlenmesine, her türlü hukuki mesele ve anlaşmazlıkların adalet ve hakkaniyete uygun olarak çözümlenmesine ve genellikle hukuk kuralarının tam olarak uygulanması hususunda yargı organları ve hakemlerle resmi ve özel kurul ve kurumlara yardım etmek” üzere bağımsız olarak yürütülen bir serbest meslek faaliyetidir (AvK.m.1, 2/I). “Avukat bu amaçla, hukuki bilgi ve tecrübelerini adalet hizmetine ve kişilerin yararlanmasına tahsis eder” (AvK.m.2/II). Yargılama faaliyeti içinde, maddi gerçeğin araştırılması, hakkın sahibine teslimi ve adaletin gerçekleşmesi için, avukat müvekkilinin lehine olan maddi vakıaları ve hukuki delilleri ortaya koyacak, böylece hakimin adaleti dağıtmasına katkıda bulunacaktır. Bu, yasal deyimle (AvK.m.2/I) “hukuk kuralarının tam olarak uygulanması” bakımından yapılmış bir katkıdır. Bu yönüyle avukat, bir kamu hizmeti faaliyeti olan adalet hizmetinde görev üstlenmiş bir uygulamacı meslek insanıdır. Avukat meslek olarak “hukukçu” olduğuna göre, hukuk alanında “uzman-bilirkişi” sayılarak mahkemece görüşüne başvurulamaz mı? Mühendislik Fakültesi mezunu bir “mühendis” veya İşletme Fakültesi mezunu bir “mali müşavir” kendi alanında bilirkişi olarak görüş bildirirken, eş-değer statüde bulunan Hukuk Fakültesi mezunu bir avukatın bilirkişi olması neden yadırganıyor olsun?
Hasan KILIÇ