Hatay Osmaniye Bölge Müdürü Halit Demir ve İşletme Müdürü Önder Akyol, Adana, Mersin, Hatay ve Osmaniye Bölgelerinde Doğal Gaz Dağıtım Faaliyetini sürdüren Aksa Çukurova Doğal Gaz Dağıtım A.Ş’nin, bölgede doğal gaz kullanımının daha geniş kitlelere ulaştırılması amacıyla “Mutfaklarda Doğal Gaz Dönüşüm Kampanyası” başlattığını açıkladı.Aksa Doğalgaz Çukurova bölgesinde “her mutfakta doğalgaz” kullanımını sağlamak amacıyla kampanya başlattı.
Sertifika Sahibi Tesisat Dönüşüm Firma Yetkilileri ile kampanya tanıtım ve bilgilendirme toplantısı düzenlendi. İskenderun Anemon Oteli’nde düzenlenen toplantıda konuşan Hatay Osmaniye Bölge Müdürü Halit Demir ve İşletme Müdürü Önder Akyol, Adana, Mersin, Hatay ve Osmaniye Bölgelerinde Doğal Gaz Dağıtım Faaliyetini sürdüren Aksa Çukurova Doğal Gaz Dağıtım A.Ş’nin, bölgede doğal gaz kullanımının daha geniş kitlelere ulaştırılması amacıyla “Mutfaklarda Doğal Gaz Dönüşüm Kampanyası” başlattığını açıkladı.
Kampanyaya katılan Sertifikalı Tesisat Firmalarına kampanya hakkında bilgi veren İşletme Müdürü Önder Akyol bu kampanya ile doğal gazın tüm konutlarda kullanılmasını hedeflediklerini belirtti.
Aksa Çukurova Doğal Gaz Dağıtım A.Ş Hatay Osmaniye Bölge Müdürü Halit Demir, mutfakta doğalgaz kullanımının tüpe göre 5 kat daha ekonomik olduğunu, vatandaşların sadece mutfaklarında doğalgaz kullanabileceğini söyledi. Demir, “Yapılacak ilk yatırım maliyeti tüketim tercihleri doğrultusunda 15 ay gibi kısa bir sürede kendini amorti edebilecek” dedi
Halit Demir, Çukurova Bölgesindeki doğal gaz abone sayısının yaklaşık 420 bin, kullanıcı sayısının ise 350 olduğunu, 10 yıllık sürede abonelerin doğal gazın konfor ve avantajlarını çok iyi bildiğini ve memnuniyetlerini kendilerine ilettiğini ifade etti ve şöyle konuştu:
“Özellikle mutfaklardaki ocaklarda doğalgaz kullanımı tüpe göre yaklaşık 5 kat daha ekonomik. Mutfaklardaki ocaklara yapılacak doğalgaz bağlantısı ile ilk yatırım maliyetinin tüketim tercihleri doğrultusunda 15 ay gibi kısa bir sürede amorti edilmesi mümkün olabiliyor.
Sertifika Sahibi Tesisat firmalarının talebi doğrultusunda bir kampanya başlattık. Kampanyaya bölge genelinde hizmet vermekte olan 128 Tesisat firması katıldı. Mutfaklarda Doğal Gaz Dönüşüm Kampanyasına katılmak isteyenler detayları www.aksadogalgaz.com.tr adresi, Aksa Çukurova Doğalgaz Hizmet ofisleri ve kampanyaya katılım sağlayan Sertifikalı Tesisat Dönüşüm Firmalarından bilgi alınabilecek. Ayda 100 TL taksitle doğalgaz konfor ve ekonomisine sahip olmak artık çok kolay “
DOĞAL GAZIN HİÇ BİLMEDİĞİNİZ FAYDASI
Kullanılmaya başlandığı günden bu yana insan hayatında bir çok kolaylık ve rahatlık getiren doğal gazın hiç bilinmeyen bir faydası da bilimsel araştırmayla gün yüzüne çıktı.
Ecdat hatırası tarihi eserler kömürün yanmasıyla ortaya çıkan kükürtdioksit gazı ve beraberinde yağan asit yağmurlarından artık etkilenmiyor.
Türkiye’de son 10 yılda giderek yaygınlaşan doğal gaz, vatandaşların hayatını kolaylaştırırken, sağlıktan, ekonomiye kadar bir alanda katkı sağlıyor. Doğal gazın hiç bilinmeyen bir yönü ise bilimsel araştırma ile gün yüzüne çıktı. Doğal gazdan önce kullanılan kömürün içinde bulunan kükürt yandığı zaman kükürtdioksite dönüşerek sülfürik asit oluşturuyor. Havaya karışan sülfürik asit şehrin üzerine yağarak hem tarihi eserlere hem de doğal güzelliklere zarar veriyor. Sülfürik asidin mermer üzerinde kolayca yıkıcı faaliyetlerine geçmesi, çoğu mermer yapılar olan tarihi eserlerimize tahribat veriyor. Bununla birlikte doğal gazın gelmesiyle hava kirliğinde de belirgin şekilde azalmalar görüldü.
“SÜLFÜRİK ASİT TARİHİ ESERLERİ TAHRİP EDER”
Konuya ışık tutan Boğaziçi Üniversitesi Çevre Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Orhan Yenigün, doğal gazla beraber şehirlerde hava kirliğinin azaldığını ve bununla birlikte tarihi eserlerin de kömürün zararlı gazlarından korunduğunu belirterek, “Bilindiği üzere kömürde bulunan kükürt yandığı zaman kükürtdioksit oluyor. Kükürtdioksit de sülfürik asidin ana bileşenidir. Suyla karıştığı zaman veya atmosferdeki bazı reaksiyonlarla kükürtdioksit sülfürik aside dönüşüyor. Asitlik yağmur şeklinde şehrin üzerine yağıyor. Bu yağmur ormanlara yağdığı ormanlara zarar veriyor, kentin üzerine yağdığı zaman ise özellikle hemen reaksiyona girebileceği tür mermerden yapılmış büyük heykeller, bina süslemeler gibi tarihi eserleri zaman içinde çok tahrip etmiştir. Bu sadece bizde değil birçok Avrupa ülkesinde görülmüş bir şey. İkinci Dünya Savaşı öncesi hatta 50’lilere kadar çok ciddi hava kirliği sorunları Avrupa’nın büyük kentlerinde ve Amerika’da da yaşanıyordu tabi. Textbooklara bakarsanız bazı tahrip olmuş tarihi eserlerin 30 sene önceki hali bugünkü halinin fotoğraf karşılaştırmasında eserin nasıl aşındığını, yüzünün tanınmaz hale geldiğini gösteren bu tür fotoğrafların saklanmış olduğunu biliyoruz. Türkiye’de özellikle İstanbul’da belki Bursa, Edirne gibi diğer tarihi şehirlerimizde de zaman içerisinde kükürtdioksitin etkisiyle tarihi eser cami, çeşme ve yapılarda tahribatlar olmuştur. Fakat kayıtlarda bunu göremiyoruz. Bu konunun uzmanları bu konuyla ilgilenebilir. Onlar belki bu söylediklerimi teyit edebilirler” şeklinde konuştu.
Hasan KILIÇ