Osmaniye ili Aknavruz Tür Koruma Eylem Planı Toplantısı Büyük Osmaniye Oteli’nde yapıldı. Toplantıya Vali Ömer Faruk Coşkun, Vali Yardımcısı Metin Esen, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Tamer Bilacan, Tarım ve Orman Bakanlığı VII. Bölge Müdür Yardımcısı Faruk Atmaca, Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Sağlam, Doğa Koruma ve Milli Parklar Osmaniye Şube Müdürü Fatih Güvercin, ilgili kurum personeli ve köy muhtarları katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’mızın okunması ile başlayan toplantıda konuşan Tarım ve Orman Bakanlığı VII. Bölge Müdür Yardımcısı Faruk Atmaca, toplantının Osmaniye’ye ait bir endemik alt tür olan Aknavruz bitkisinin korunması ve devamlılığının sağlanması için yapılacak çalışmaların değerlendirilmesi amacıyla düzenlendiğini söyledi. Atmaca, “Şubat 2014’de yapılan çalıştay sonucunda Türkiye’de nesli tükenmek üzere olan ya da tehlike altında olan türler ile ilgili bir çıktı ortaya konuldu. Buna göre 200’ün üzerinde türün bu kategoride olduğu sonucuna ulaşıldı ve acil olarak 2019’da 100’ün üzerinde türle ilgili bir eylem kararı alındı. Bunlardan biri de çok yıllık otsu bitkimiz Aknavruzdur”dedi. Konuşmasının devamında Aknavruz bitkisi hakkında bilgi de veren Atmaca, şunları söyledi: “Aknavruz, Akdeniz iklimine uyumlu bir bitki. Fakat Akdeniz etkisinin devam ettiği lokalitelerde de bu bitkiye rastlanmaktadır. İlk defa Sayın Hocamız Prof.Dr. Adil Güner tarafından tespiti yapılmıştır. Bu konuda Bakanlığımızın onayı ile 2019 yılında Osmaniye endemik türü olan Aknavruz’la ilgili eylem planı hazırlanmaya başlanmıştır.”
Toplantıda proje ile ilgili bilgi veren Proje Direktörü Haydar Karacan ise “Projemiz; Osmaniye İli Aknavruz Tür Koruma Eylem Planı. Bu projenin temel hedefi, bu güzel bitkiyi korumaktır. Proje 25 Mart 2019’da başladıve 20 Ekim 2019’da tamamlanacaktır. 26 Mayıs’ta arazi çalışmalarımızı tamamladık. Arazi çalışmalarında bu türün nerelerde bulunduğu tespit edildi. Umarım güzel bir proje olur, verimli bir çalışma olur. Buradaki değerli insanların da katkılarını bekliyoruz”diye konuştu.
Toplantıda Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Yusuf Ziya Kocabaş ise Aknavruz bitkisi hakkında detaylı bilgi verdi. Konuşmasının başında Türkiye’nin biyolojik zenginliği konusunda bilgi veren Dr. Kocabaş, “Aknavruz ilk kez 2012 yılında sadece Kadirli Tahta Köyünde tespit edildi ve bilim dünyasına tanıtıldı. Daha sonra biyolojik izleme ve envanter tespiti sırasında başka bir alan daha tespit edilmiş. Biz yaptığımız çalışmalarda 21 tane lokalitesini tespit ettik. Neslinin devamı açısından sevindirici bir durum”şeklinde konuştu.
Toplantı sonunda Vali Coşkun, toplantının düzenlenmesinde emeği ve katkısı olan herkese teşekkür etti.
Ali Celal KAYMAK