Sosyolog Kübra Akkaş ve Öğretmen Zeliha Toprak tarafından Fadıl Bulut İlkokulu, Saimbey Ortaokulu, Mimar Sinan Ortaokulu ve Mahmut Ali Kirmit İlkokulunda “Aile İçi İletişim, Okul İçi İletişim ve Teknoloji Bağımlılığı” konulu eğitimleri verildi.
Osmaniye Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından “Aile İçi İletişim, Okul İçi İletişim ve Teknoloji Bağımlılığı” konulu eğitim verildi.
Aile ve Toplum Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından toplumda sağlıklı ailelerin çoğalmasına katkıda bulunmak amacıyla geliştirilen Aile Eğitim Programı çerçevesinde, Osmaniye Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü koordinesinde Sosyal Hizmet Merkezi Eğitim ve Danışmanlık Birimi Personelleri Sosyolog Kübra Akkaş ve Öğretmen Zeliha Toprak tarafından Fadıl Bulut İlkokulu, Saimbey Ortaokulu, Mimar Sinan Ortaokulu ve Mahmut Ali Kirmit İlkokulunda “Aile İçi İletişim, Okul İçi İletişim ve Teknoloji Bağımlılığı” konulu eğitimler gerçekleştirildi.
Eğitim programı, öğrenciler velileri ile Eğitim Birimi Personelleri arasında karşılıklı soru-cevap bölümünün ardından sona erdi.
ÇOCUKLARIN BİREYSEL GELİŞİMİ AÇISINDAN İNTERNET OLAYI
İnternet çağımızın en önemli teknolojisi durumunda olup dünya genelinde yer alan milyonlarca bilgisayarın bir arada bağlantılı bir şekilde bulunduğu geniş bir ağdır. Her yaştan her kullanıcı internet teknolojisine yoğun bir şekilde ilgi göstermektedir.
Toplum ve teknoloji birbiriyle sürekli etkileşim halindedir. Aile ise toplumun temel taşını oluşturmaktadır.
Her toplulukta olduğu gibi ailede de hiyerarşik bir düzen bulunmaktadır. İlk eğitim toplumun en küçük birimi aile içerisinde yer alan anne ve baba tarafından çocuğa verilmektedir (Elmacıoğlu, 2012: 69-70).
Bu açıdan ebeveynlerin çocuğa karşı görev ve sorumlulukları bulunmaktadır. Özellikle internet konusunda ailenin çocuğa aydınlatıcı bilgiler sunması ve çocuğu olumlu bir şekilde yönlendirmesi bireysel gelişim açısından büyük önem arz etmektedir. Karan (2006: 36-38), ebeveynlerin, çocukları internetin zararlı etkilerinden koruyabilmesi adına dikkat edilmesi gereken noktaları şu şekilde sıralamaktadır:
Ebeveynler, çocuklara özgüven aşılamalı ve olumsuzluk teşkil edecek davranışların önüne geçilebilmesi adına çocuklarla paylaşımda bulunmalıdır.
Çocuklarla sürekli diyalog kurulmalı ve internet ortamında neler yaptığı öğrenilmelidir. Çocuğa kişisel bilgilerin önemi anlatılmalı ve bu bilgilerin kimseyle paylaşılmaması gerektiği izah edilmelidir.
Eğitim ve Öğretim Araştırmaları Dergisi Journal of Research in Education and Teaching Şubat 2014 Cilt:3 Sayı:1 Makale No: 32 ISSN: 2146-9199 342
Ebeveynler kimi zamanlar çocukla birlikte internet başına oturmalı ve onlara sanal âlemin avantaj ve dezavantajları aktarılmalıdır.
Çocuklara internette de reel dünyada olduğu gibi davranması gerektiği öğretilmeli ve saygı unsurunu elden bırakmamaları gerektiği vurgulanmalıdır.
Çocuklara, etik ve ahlak kurallarına internette de uyulması gerektiği aşılanmalıdır. Çocuklara telif haklarının önemi anlayacakları bir şekilde anlatılmalı ve yapılan paylaşımlarda dikkatli olunması gerektiği öğütlenmelidir.
Koruyucu ve takip edici programlar kullanılmalı ve çocuğun aktivitelerinden haberdar olunmalıdır. Çocuğa internet ortamında yanlış bilgilerin olabileceği aktarılmalıdır.
Çocuk sanal arkadaşlıklara değil, reel arkadaşlıklara yönlendirilmeli ve arkadaşlığın önemi vurgulanmalıdır.
Anneler ve babalar çocukların geleceklerine ve kaderlerine doğrudan etki edebilmektedir. Bu açıdan ebeveynlerin birbirleriyle uyumlu bir şekilde hareket etmeleri çocuğun gelişimi açısından önem arz etmektedir (Solak, 2008: 45).
Bilgi ve kültür düzeyi yüksek bir ailede yetişen çocukla, bunun tam tersi bir ortamda hayata hazırlanan çocuğun olay ve olgulara karşı tutumu çok farklı olmaktadır. Dolayısıyla öncelikle ailenin internet alanında gerekli bilgi düzeyine sahip olması beklenmektedir. Ailelerin internet konusunda yeterince bilgiye sahip olamaması çocukların bu mecraya farklı bir şekilde yaklaşmasına neden olmaktadır.
Çocuklara internetin detaylı bir şekilde aktarılabilmesi, sanal ortamın avantajlarının-dezavantajlarının aktarılması ve onların doğru bir şekilde yönlendirilebilmesi için öncelikle anne ve babaların internet konusunda bilgi sahibi olması daha sağlıklı bireylerin yetişmesine temel teşkil edecektir.
Hasan KILIÇ