AFAD Öğrencileri Afet ve Acil Durum Çantası hakkında bilgilendirdi

afadOsmaniye İl Acil ve Afet Durum (AFAD) Müdürlüğü Öğrencileri Afet  ve  Acil  Durum  Çantası hakkında bilgilendirdi. AFAD, toplumda afetler olmadan önlem alma anlayışını geliştirmek için insana temas eden projeler ve çalışmalar yürütmeyi sürdürmekte olup; bu kapsamda afetlere hazırlıkta zihinsel dönüşümü hedefleyen bir süreci işaret etme amacıyla 10 Temmuz 2019 tarihinde  İçişleri Bakanı Sn. Süleyman Soylu’nun, AFAD Başkanlığı’ndaki tanıtım toplantısı ile  “Afetlere Hazırlık Yılı” başlamış bulunmaktadır. İnsanlara, #AfetlereHazırOl çağrısının yapıldığı programla, her ay belirlenen konulara göre çeşitli çalışmalar gerçekleştirilmektedir.

Temmuz ayı “Lansman Ayı” olarak belirlenirken; Ağustos ayının  konusu ayı “Afet Risklerini Anlama”, Eylül  ayının  konusu ise “Afet ve Acil Durum Çantası” olarak belirlenmiştir. Eylül  ayının  konusu kapsamında Osmaniye İl merkezinde bulunan Yunus Emre İlkokulu, Figen Alhan İlkokulu, Mithatpaşa İlkokulu ve Münire Hanım İlkokulu’nda “Afet ve Acil Durum Çantası”nın tanıtımı yapılırken, öğrencilere deprem hakkında sunum da yapıldı. Sunumun konusunu deprem öncesi alınması gereken önlemler, deprem sırasında yapılması ve yapılamaması gerekenler, deprem sonrası doğru davranmış şekilleri, ilk 72 saat, çök-kapan-tutun oluşturdu.

Afet ve acil durum çantasının tanıtımı detaylı olarak yapılırken, çanta içerisindeki malzemeler hakkında bilgilendirme yapıldı. Daha sonra öğrenciler çanta içerisindeki malzemelerin isimlerini söyleyerek çantayı kendileri oluşturdu.

Osmaniye İl Afet ve Acil Durum Müdürü Serhat BULUT, afet ve acil durum çantası ile ilgili yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: ”. Deprem sonrası ilk 72 saatte, yardım ekipleri ulaşana kadar acil ihtiyaçlarınızı ve değerli evraklarınızı saklayacağınız bir afet ve acil durum çantası sizin ve sevdiklerinizin hayatını kurtarabilir. Afet ve acil durum çantanızda acil durum sırasında ev halkının ihtiyaç duyabileceği temel malzemeler bulunmalıdır. Acil durumlarda bu malzemeleri tedarik etmeniz için zamanınız olmayacağından afet ve acil durum çantanızı önceden hazır bulundurmanız deprem sonrası sizlerin günlük hayata tekrardan adapte olmanızı sağlayacaktır. Bu yüzden de çantanızda en az 72 saat hayatta kalmanızı sağlayacak miktarda gıda, su ve diğer ihtiyaçlarınızı karşılayacak malzeme bulunmalıdır.

Afetlerden hemen sonra ihtiyaç duyabileceğiniz malzemelerin bulunduğu bir Afet ve Acil Durum Çantasını hazırlamak kadar hazır ve ulaşılabilecek bir yerde bulundurmaya önem gösterilmelidir. Afet ve acil durum çantası sadece evinizde, iş yerinizde değil okulunuzda, sınıfınızda ve hatta aracınızda dahi bulundurulması sizlerin yararına olacaktır. Osmaniye İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü olarak afet bilincinin küçük yaşlarda oluşturma amacının bir parçası olan afet ve acil durum çantası Osmaniye İl merkezinde bulunan Yunus Emre İlkokulu, Figen Alhan İlkokulu, Mithatpaşa İlkokulu ve Münire Hanım İlkokulu’ndaki 4.sınıf öğrencilerine tanıtıldı ve öğrencilere deprem hakkında eğitim de gerçekleştirildi. Öğrencilerin yoğun ilgisi ile karşılaşılan bu faaliyetlerimizde okul idareci ve öğretmenlerine misafirperverlikleri için de teşekkür ederiz.”

Ali Celal KAYMAK