7 OCAK SATRANÇ TURNUVASINA TOPLAM 400 SPORCU KATILIYOR

kurtuluş kupası satranç turnuvası başladı (14)11 ayrı kategoride düzenlenen turnuvanın açılış konuşmasını yapan Belediye Başkanı Kadir Kara; “Sevgili gençler, Osmaniye’nin düşman işgalinden kurtuluşunun 98.yıl dönümünü kutluyoruz. Görüyoruz ki sizler, İstiklal Marşımızı böyle içten ve coşkulu okuduğunuz sürece Allah’ın izniyle bir daha İstiklal Marşı yazılmayacak ve yurdumuz, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün söylediği gibi sizlerin omuzlarında ilelebet payidar olacak ve geleceğe yükselecektir” dedi.

Osmaniye’nin düşman işgalinden kurtuluşunun 98.yıl dönümü etkinlikleri kapsamında Kurtuluş Kupası Satranç Turnuvası tüm şehitlerimiz için saygı duruşunda bulunulması ve istiklal marşının okunmasıyla başladı.

Satranç turnuvasına katılan sporcuların İstiklal Marşını hep bir ağızdan gür sesle okumaları Başkan Kadir Kara’ya ve tüm herkese duygulu anlar yaşattı.

Osmaniye Belediyesi tarafından Osmaniye Satranç İl Temsilciliği’nin destekleriyle düzenlenen turnuvanın sembolik olarak açılış hamlesini Osmaniye Belediye Başkanı Kadir Kara yaptı. Merkez Kapalı Spor Salonunda yaklaşık 400 sporcunun katıldığı turnuvaya Osmaniyeli vatandaşlar da yoğun ilgi gösterdi.

11 ayrı kategoride düzenlenen turnuvanın açılış konuşmasını yapan Belediye Başkanı Kadir Kara; “Sevgili gençler, Osmaniye’nin düşman işgalinden kurtuluşunun 98.yıl dönümünü kutluyoruz. Görüyoruz ki sizler, İstiklal Marşımızı böyle içten ve coşkulu okuduğunuz sürece Allah’ın izniyle bir daha İstiklal Marşı yazılmayacak ve yurdumuz, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün söylediği gibi sizlerin omuzlarında ilelebet payidar olacak ve geleceğe yükselecektir.

7 Ocak etkinlikleri kapsamında düzenlenen satranç turnuvasına katkı ve katılımlarınızdan dolayı sizlere ve kıymetli ailelerinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Bu turnuvanın yapılmasında ve yönetilmesinde gönüllü olarak katkı sağlayan Osmaniye Satranç İl Temsilciliğine ve değerli hocalarımıza şükranlarımı sunuyor hepinize başarılar diliyorum.” Şeklinde konuştu.

Açılış konuşmasının ardından Osmaniye’nin ulusal hakemlerinden Turnuva Baş Hakemi Muhammet Ali Alırkılıçarslan sporculara teknik bilgiler verdi.

SATRANCIN YARARLARI

– Kötü alışkanlıklar edinilmesine engel olur.

– Planlı hareket etmenin önemini ve gerekliliğini kavratır.

-Süratli, doğru  ve çabuk düşünebilmeye yardımcı olur, olaylara doğru yorumlarla  yaklaşabilme yeteneklerini geliştirir.

– Kişiliği ve karekteri olumlu yönde etkiler ve geliştirir.

-“Kendine güven” duygusu aşılar ve bunu geliştirir.

– Kendi güç ve yeteneklerini daha iyi tanıyarak,  bireysel güç ve yetenekleri açığa çıkarmaya ve bireysel doğru kararlar alabilmeye yardımcı olur.

– Dikkatini tek konu üzerinde yoğunlaştırabilme alışkanlığı kazandırır.

-Diğer ders konularının daha iyi anlaşılıp kavramasına  yardımcı olur. Bilimselliği ön plana alarak araştırmalar yapmaya yönlendirir.

– Konulara karşı şüpheci yaklaşımı benimsetir, onları ezberci zihniyetten arındırır.

– Kişileri düşünen, araştıran, yargılayan varlıklar haline getirir ve  yaratıcılıklarında özgür bırakan bir ortam hazırlar.

– Başarıya ancak ve ancak sistemli ve disiplinli bir çalışmayla varılabileceğini gösterir.

– Mücadeleci bir ruh yapısına sahip olmanın gerekliliğini benimsetir.

– Başarısızlıklar karşısında yılmamayı, başarı için daha da çok çalışmanın gerekli olduğunu öğretir.

– Başarılardan büyük hazlar duyarak daha da başarılı olmaya yönlendirir.

– Yepyeni hedefler göstererek bu yeni hedefler doğrultusunda motivasyon sağlar.

– Kişilerin olumsuz bir yönünü, eksikliğini, veya bir davranış bozukluğunu hızlıca ortaya çıkarır.

– Kurallara uymayı, dostça oynamayı, kaybetmeyi kabullenmeyi, kazananı kutlamayı öğretir.

– Yakın dostluklar kurup daha çok sosyalleşmeye ve sosyal yaşamının zenginleşmesine yardımcı olur.

– Satrancın yararlarını gösteren bütün bu maddeler, Milli Eğitimin de temel amaçlarındandır, Türk Milli  Eğitimi’nin  öğrenciler tarafından kazanılmasını istediği temel davranışlardır. Bu kadar pozitif etkisi olan bir araç kesinlikle bir ‘EĞİTİM ARACI’dır. Yeryüzünde başka hiçbir araç, bu kadar olumlu davranışların hepsini birden bireylere kazandıramaz!

Öyleyse, çocuklarımızın olabildiğince küçük yaştan başlayarak ‘Kişilik gelişiminde satrancın pozitif etkilerinden yararlanma’ amaçlanmalı, çocuklarımızın olumlu davranışlar sergilemelerini sağlamaya çalışmalı  bu amaç  bir  ‘görev’ olarak benimsenmelidir.

Kaynak: http://www.tsf.org.tr/

HASAN KILIÇ