5 ÜLKEDEN GELEN MİSAFİRLER, OSMANİYE BELEDİYE KENT MÜZESİNİ ÇOK BEĞENDİLER

OSMANİYE BELEDİYESİ KENT MÜZESİ 5 ÜLKEDEN OSMANİYE“Bir şehrin geçmişi ve geleceği arasında köprü görevi gören bu eser kent için büyük önem arz ediyor “diyen heyet, “muhteşem mimari yapısı ve mükemmel iç donanımıyla adeta zamanda yolculuğa çıkarıyor” diyerek bu eseri şehre kazandıran Belediye Başkanı  Kadir Kara’ya teşekkür ettiler.

Osmaniye Belediyesi Kent Müzesi, 5 ülkeden Osmaniye’ye gelen gelen misafirlerini ağırladı.

Osmaniye İl Milli Eğitim Müdürlüğü koordinatörlüğünde yürütülen ve Türkiye Ulusal Ajansınca hibelendirilen ‘Montessori Method in Teaching 2nd Language’ başlıklı Erasmus+ KA204 Yetişkin Eğitimi Stratejik Ortaklık projesinin ilk proje toplantısı için Polonya, Romanya, İtalya, Avusturya ve Portekiz’den Osmaniye’ye gelen, Üniversite,Sivil Toplum Kuruluşları,küçük ve ortak ölçekli işletme ve kamu kurumlarından oluşan proje ortaklarının temsilcileri Osmaniye Belediyesi Kent Müzesi’ni ziyaret etti.

Bir şehrin geçmişi ve geleceği arasında köprü görevi gören bu eser kent için büyük önem arz ediyor diyen heyet, muhteşem mimari yapısı ve mükemmel iç donanımıyla adeta zamanda yolculuğa çıkarıyor diyerek bu eseri şehre kazandıran Başkan Kadir Kara’ya teşekkür ettiler.

OSMANİYE BELEDİYESİ KENT MÜZESİ

Osmaniye Belediyesi Kent Müzesi‘nin bulunduğu yapı 1960’lı yıllarda Çamlık Sosyal Tesisleri olarak kullanılmış. Sonraları ise dış cephe, Selçuklu mimarisi özelliklerinde taş kaplama ve sivri köşeli, süslemeli, göze hoş gelen mukarnas kapı girişi şeklinde düzenlenerek günümüzdeki halini almış. Osmaniye’nin dışından gelmiş bir turiste, Osmaniye ve tarihi ile ilgili en geniş bilgiyi verebilecek detaylarıyle iyi bir kent müzesi olmuş Osmaniye Kent Müzesi.

Osmaniye Kent Müzesi‘nin girişi, Osmaniye’nin 3000 yıllık tarihi ile ilişkilendirilmiş. Giriş kapısının iki yanındaki büyük aslan heykelleri Hititleri sembolize ediyor. Aslan heykellerini geçtikten sonra gücün simgesi olan koç boynuzu ve sekiz köşeli Selçuklu yıldız motifi bahçenin zeminine işlenmiş. Giriş kapısının sağ tarafında ise Türklüğün hakimiyet sembolu çift başlı kartal kullanılmış.

Osmaniye Kent Müzesi’nin içine bir arasta çarşısı kurulmuş. Osmaniye’de unutulmaya yüz tutmuş meslekleri ve bu mesleklerde kullanılan malzemeleri anlatan odalarda kaşıkçılık, semercilik, halıcılık, terzi, demircilik, nalbant gibi zanaatların nasıl yapıldığı konusunda bilgi sahibi olabiliyoruz.

Terzi bölümünde eskiden kullanılan ilkel dikiş makineleri ve makas gibi malzemeleri, kuyumcu bölümünde süs ve takı eşyalarının yapılıp satıldığı dükkanlar anlatılıyor. Berberlerin günümüzdeki gibi sadece saç kesimi için kullanılmadığını, sünnet ve diş çekimlerini de gerçekleştirdiğini öğreniyoruz.

Türk kültürünün tarihi boyunca kök boyaları, çeşitli motifli dokumalar ve tezgahları, dokumalarda kullanılan aletler, dokunan kilim örneklerinin sergilendiği oda ile yatak, yorgan, sandık, hediyelik eşyaların, kına gecesi canlandırmasının olduğu odaları yakından inceleyebiliyoruz.

Günümüzde teknolojinin gelişmesiyle unutulan şipşak fotoğraf çekim tekniğinin de canlandırması yapılmış. Eskiden fotoğrafçılık mesleğinin nasıl icra edildiği güzel bir canlandırmayla anlatılmış.

Yedi Ocak Diorama

Fransızların Osmaniye’yi işgali konusu özel bir odada 3 boyutlu olarak anlatılmış. Soldan sağa doğru bir olayın izinde giden Yedi Ocak Diorama‘da Fransızların Osmaniye’yi işgal etmesi, Büyük Camii’nin minaresinin tahrip edilmesi, Osmaniye halkının dağlara çekilmesi, Palalı Süleyman’ın ve Rahim Hatun’n şehit edilmesi ve son sahnede 1922 yılında Fransızların Osmaniye’yi terk etmesi anlatılıyor. Hem üç boyutlu modellerin, hem olayı anlatan resimlerin olduğu bu odada sesli canlandırmalar yapılmış olması da farklı bir hava katmış.

Geçmişten Günümüze Osmaniye

Geçmişten Günümüze Osmaniye isimli odada Osmaniye’nin kuruluşundan, siyasi kişiliklere, cami ve kale gibi mimari eserlere kadar birçok mevzu ansiklopedik bilgiler ışığında ziyaretçilere sunulmuş.

Osmaniye Kent Müzesi, Osmaniye’nin merkezinde, Karaoğlanoğlu Sokak üzerindeki Osmaniye Park Hastanesi’nin arkasındaki sokakta yer alıyor. Hatta yanında Musa Şahin Bulvarı’ndaki Şht. Albay Karaoğlanoğlu Merkez Parkı da yer alıyor. (Kaynak: https://www.rotasenin.com/)

Hasan KILIÇ