ŞARLAK ŞELALESİ KORUMA ALTINA ALINDI

ŞARLAK ŞELALESİOsmaniye’nin Sumbas ilçesindeki Şarlak Şelalesi Kesin Korunacak Hassas Alan Olarak İlan Edildi !

Osmaniyeli Bürokrat ve Akademisyenler Platformu (OBADER)’in konuyla ilgili açıklamasına göre,

5 Ekim 2019 tarihli ve 30909 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 1624 sayılı “Osmaniye İli, Sumbas İlçesi Sınırları İçerisinde Bulunan Şarlak Şelalesi Doğal Sit Alanının Koruma Statüsünün Yeniden Değerlendirilmesi Sonucunda Ekli Kroki ile Listede Sınır ve Koordinatları Gösterilen Alanın Kesin Korunacak Hassas Alan Olarak Tescil ve İlan Edilmesi Hakkında Cumhurbaşkanı Kararı”na göre; kesin korunacak hassas alan ilan edildi.

ŞARLAK ŞELALESİ

Şarlak Şelalesi, Osmaniye Kadirli İlçesi İlbistanlı Köyü ile Sumbas İlçesi, Ali Beyli Beldesi sınırlarında bulunmaktadır. Şelalenin uzunluğu 25m civarında olup suyu yaklaşık 5m yükseklikten dökülmektedir. Şelalenin hemen yakınında bulunan ve tamamen tahrip olmuş kalıntılardan şelalenin üzerinde yakın geçmişte bir değirmen mevcut olduğu anlaşılmaktadır Sumbas ilçesi, Alibeyli beldesi sınırları içinde, Kadirli’ye 20 kilometre mesafededir. Uzunluğu 25 metre, yüksekliği ise 5 metre civarındaki Şarlak Şelalesi, adeta bir Manavgat şelalesi minyatürü gibidir.

KESİN KORUNACAK HASSAS ALAN NE ANLAMA GELİYOR?

Kesin korunacak hassas alan; bölgesel, ulusal veya dünya ölçeğinde olağanüstü ekosistemlerin, türlerin, habitat ve jeolojik jeomorfolojik özelliklerin korunduğu, genel olarak insan etkisi olmadan meydana gelmiş, insan faaliyetleri sonucu bozulma veya tahrip olma riski yüksek olan alanları, ifade etmektedir.

DÖNEMİN VALİSİ CERRAH, “ŞARLAK ŞELALESİ, DOĞA TURİZMİNE KAZANDIRILACAK” DEMİŞTİ

Dönemin Osmaniye Valisi Celalettin Cerrah, Sumbas ilçesi sınırları içerisinde bulunan Şarlak Şelalesi’nin bölge turizmine katkısının büyük olacağını söylemişti.

 

Dönemin Osmaniye Valisi Celalettin Cerrah, 21 Nisan 2013 tarihinde yaptığı açıklamada, Sumbas ilçesi sınırları içerisinde bulunan Şarlak Şelalesi’nin bölge turizmine katkısının büyük olacağını söylemişti.

Hatırlanacağı üzere, Cerrah, beraberinde dönemin Sumbas Kaymakamı Selçuk Yosunkaya ile Turizm Haftası dolayısıyla Alibeyli Beldesi sınırları içerisinde bulunan Şarlak Şelalesi’ne doğa yürüyüşü düzenlemişti.

-Cerrah, doğa yürüyüşü öncesi gazetecilere yaptığı açıklamada, Şarlak Şelalesi’nin Osmaniye ve bölge turizmi açısından çok önemli olduğunu ve turizme kazandırılmasının iyi olacağını söylemişti .

Şarlak Şelalesi civarında yaşayan vatandaşların da desteği ile çalışmalara başlanacağını ifade eden Cerrah, şunları söylemişti:

“Sumbas ilçemizde bulunan Şarlak Şelalesi, Osmaniyemizin tescillenmiş tarihi ve turizm yerlerinden biridir. Şarlak Şelalesi civarındaki vatandaşlarımızın etkilenmeden şelaleyi turizme kazandırmayı planlıyoruz. Bunun için Turizm Haftası nedeniyle daire müdürlerimizle birlikte buraya bir doğa yürüyüşü düzenleyip yerinde görmek istedik. Şarlak Şelalesi, bölge turizmi için çok önemli bir yer. Burası halkımızın gelip görmesi gereken doğa üstü bir güzelliğe sahiptir. Buranın turizme kazandırılması için çalışmalara en kısa zamanda başlayacağız.”

Dönemin İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Tabur ise Şarlak Şelalesi’nin Sumbas ilçesi sınırında bulunan ve Kadirli’ye 25 kilometre mesafede olan Kesiksuyu çayı üzerinde bulunduğunu, şelalenin önemli mesire yerlerinden biri olduğuna dikkat çekerek “Şelalenin çevresi maki ormanları ve bahçelerle çevrilidir. Şelalenin suyu Balıklağı Deresi’nden gelmektedir. Bu güzel doğa harikası yerin doğa turizmine kazandırılması yönünde destek veren Valimiz Celalettin Cerrah ve Alibeyli Beldesi sakinlerine teşekkür ediyoruz” dedi.

Vali Cerrah, doğa yürüyüşünün ardından Alibeyli Belde Belediyesi’ni ziyaret ederek, Belediye Başkanı Ahmet Köşker’den çalışmalar hakkında bilgi almıştı.

 

Hasan KILIÇ