“MESLEK OLARAK HEMŞİRELİK” PANELİ YAPILDI

OKÜ'DE HEMŞİRELİK PANELİHemşireliğin tanımını Türk Hemşireler Derneği Eğitim Komisyonu: “Hemşirelik, bireyin, ailenin ve toplumun sağlığını ve esenliğini koruma, geliştirme ve hastalık halinde iyileştirme amacına yönelik, hemşirelik hizmetlerinin planlanması, örgütlenmesi, uygulanması, değerlendirilmesinden ve bu hizmetleri yerine getirecek kişilerin eğitiminden sorumlu; bilim ve sanattan oluşan bir sağlık disiplinidir” şeklinde yapıyor.

 

Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü 3.sınıf öğrencileri Üniversite Kütüphanesi Konferans Salonu’nda “Meslek Olarak Hemşirelik” başlıklı panel düzenledi.

Düzenlenen panele Üniversite Rektör Yardımcısı, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alpaslan Dayangaç’ın yanı sıra Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Elemanları ile öğrencileri katıldı.

Panelde Üniversite Rektör Yardımcısı, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alpaslan Dayangaç ve Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü Bölüm Başkanı Doç. Dr. Derya Atik birer konuşma yaptı.

Panelde Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik öğrencilerinin gözünden hemşirelik nedir? Hemşireliğin tanımı, tarihçesi ve kanunları, hemşirelik etik ilkeleri, sorumlulukları ve roller, bakım kavramı ve hemşirelikte bakım kavramının önemi ve hemşirelikte örgütlenme konularında bilgiler paylaşıldı.

HEMŞİRELİK NEDİR?

THD Eğitim Komisyonunun 1981 yılında yapmış olduğu tanıma göre; “Hemşirelik, bireyin, ailenin ve toplumun sağlığını ve esenliğini koruma, geliştirme ve hastalık halinde iyileştirme amacına yönelik hemşirelik hizmetlerinin planlanması, örgütlenmesi, uygulanması, değerlendirilmesinden, bu kişilerin eğitiminden sorumlu bilim ve sanattan oluşan bir sağlık disiplinidir”.

Bu tanımda hemşirelikte yer alan önemli nitelikler olarak:

Önce sağlığa, daha sonra hastalığa yönelik hizmet verebilmesi,

Hizmetin sistematik bir biçimde (süreç) gerçekleştirilmesi,

Hizmet kapsamında bakımın yanısıra eğitime de yer verilmesi gerektiği,

Hemşireliğin toplumsal bir gereksinim ve bilim, sanattan oluşan bir meslek olduğu, vurgulanmaktadır.

Hemşire; Bireyleri, hastalıklardan korunma yolları konusunda bilgilendiren, beden veya ruh sağlığının bozulması hâlinde hekim tarafından verilen tedaviyi uygulayan, hasta bakımını planlayan, denetleyen ve izleyen kişidir. Görevleri; -Hastayı kabul etmek ve muayeneye hazırlamak -Hasta bakımını yaparken, solunum, beslenme, boşaltım, hareket ve uygun pozisyon, uyku, dinlenme, uygun giyim, temizlik vb. temel insan ihtiyaçlarını dikkate almak ve uygulama yapmak, -Acil durumlarda ilk yardım tedavisi yapmak, -Hasta için öngörülen tedaviyi uygulamak, takip etmek ve düzenli olarak hastaya verilecek ilaçları temin etmek, enjeksiyon yapmak, serum takmak, ameliyat yaralarını temizlemek, bandajlamak, tansiyon ve vücut ısısını ölçmek, -Ameliyathanede fiziksel ortamı hazırlamak, ameliyat ekibine yardımcı olmak, -Hastaların genel durumları hakkında yazılı rapor tutmak, -Ana-çocuk sağlığı ve aile planlaması hizmetlerinin yürütülmesinde, insanların bulaşıcı hastalıklardan korunması ve istatistiki bilgilerin toplanması ve değerlendirilmesi gibi işleri yerine getirmektir. Hemşirelik programında okumak isteyen bir öğrencinin; -Biyoloji ile ilgili ve bu alanda başarılı, -İnsanlara yardım etmekten hoşlanan, -Sorumluluk duygusunun yüksek, -Düzensiz mesai saatlerine uyum sağlayabilecek bir kimse olması gerekir

 

Panelin sonunda Hemşirelik 1.sınıf öğrencileri hakkında Zehra Atam, 2.sınıf öğrencileri hakkında Çiğdem Anar, 3.sınıf öğrencileri hakkında Bahar Yıldırım ile 4. Sınıf öğrencileri hakkında da Betül Çetintaş bilgiler verdi.

Hasan KILIÇ