İBRAHİM ÖZDEMİR: “ŞEHİTLERİMİZİ DUYGULU  BİR PROGRAMLA ANDIK

 

ÖZDEMİROsmaniye’nin Turizm elçisi emekli öğretmen İbrahim ÖZDEMİR, İstanbul’da  Sarıkamış Şehitleri için düzenlenen proğrama katıldı.

Türkiye’nin neresine giderse gitsin Osmaniye’yi başarı ile temsil eden İbrahim ÖZDEMİR Hoca, İstanbul’daki anlamlı programda da takdire şayan bir konuşma yaptı, şehitlerle ilgili kendi şiirlerini okudu.

Osmaniye’ye görevini tamamlamış olarak dönmenin sevincini yaşayan İbrahim Özdemir, programla ilgili olarak şunları söyledi:

İstanbul’da yayın yapan , Radyo Yusufiye’de , Bir Yörüğün Sesi Programında , Sarıkamış Şehitlerinin 102 . yıl dönümünü Türk Halk Müziği yerel sanatçısı Mustafa Tünel ile birlikte sunduğumuz güzel programda andık .

Sarıkamış’ın – 39 derece soğuklarına göğüs gererek , Allahu ekber Dağlarını aşan ve bu vatan için şehit olan kardeşlerimizi saygı ile andık . Sarıkamış Şehitlerine ve şehitlerimize yazılmış şiirlerle ve söylenmiş ağıtları seslendirerek güzel bir programı dinleyicilerle paylaştık . Tarihimizde Çanakkale Şehitleri gibi anlamlı anları yad ettik, saygı ile dinleyicilerimize sunduk .

Malazgirt ve Mohaç ve Kurtuluş Savaşı ve günümüzde bu vatan için şehit olan Seyit onbaşıları , Ömer Halis Demirleri , Fethi Sekinleri de andık .

Programda , Sarıkamış Altın Bulak , Soğanlı da şehit olan , bu vatan uğruna bayrağının hürriyeti için şehitleri anmanın bir görev saymak çok güzel bir duyguyu dinleyicilerle paylaşmanın tadını yaşadık.

Bu günde , şehitlik mertebesi için görevi başında hazır olan görev yapan kardeşlerimize dua ederek onları da manevi havada canı gönülden andık . Çok samimi bir havada , sohbet ortamından geçen , böyle bir programa katıldığım için bir Osmaniyeli olarak duyduğum bu gururumu basınla paylaşmaktan da , basınımızın değerli kalemlerine teşekkürlerimi arz ederim.

SARIKAMIŞ HAREKÂTI

(22 Aralık 1914), I. Dünya Savaşı sırasındaOsmanlı İmparatorluğu ve Rusya İmparatorluğu arasında Sarıkamış‘ta gerçekleşen kara çatışmalarından olup Osmanlı İmparatorluğu için büyük bir başarısızlıkla sonuçlanan bir askerî girişimdir.

1877-1878’deki 93 HarbiOsmanlı İmparatorluğu‘nun yenilgisi ile sonuçlanınca Batum savaş tazminatı olarak Rusya‘ya verilmişti.SarıkamışKarsArdahan ve Artvin de Berlin Antlaşması ile Rusya’ya bırakılmıştı. 1914 yılında dönemin Başkomutan Vekili olan Enver Paşa, daha önce yitirilen bu yurt topraklarını geri almak amacıyla 19 Aralıktarihinde “Sarıkamış Harekâtı” planlarını kurmaylarına sundu.

Türk Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanlığına göre Osmanlı zayiatları 60.000 ve Rus zayiatları 30.000’dir.[1] Savaşın en hazin kısmı ise Osmanlı kayıplarının bir çoğunun Rus’lar ile yapılan çarpışmalarda değil de ağır soğuk hava koşulları yüzünden ölmesidir. Ruslar; Türklerden 200 subay, 7000 eri esir, 20 makineli tüfekle 30 topu ganimet olarak almışlardır. 5000 kişi civarında esir alınmıştır. Bunlar tahmine göre Kırımda domuz çiftliğinde çalıştırılarak ve aç bırakılarak ölmüşlerdir. Tarihçi-yazar Mehmet Niyazi, Sarıkamış harekâtındaki şehit sayısının tüm belgelerde toplamda 23.000 olduğunu, 90.000 rakamının 60.000 kayıp veren Rusların yalanı olduğunu kaydeder 90.000 şehid verildiği iddiası ilk olarak Sarıkamış Harekâtı’ndan sekiz yıl sonra Binbaşı Şerif Bey’in yazdığı kitapta yer almaktadır.

Hasan KILIÇ