BORSADA YERFISTIĞI TÜCCARLARI İLE YENİ HASAT DÖNEMİ GÖRÜŞÜLDÜ

ticaret borsasıTicaret Borsası Meclis Başkanı Oktay SANCAR, 2019 yılı hasat döneminin bereketli bol kazançlı bir yıl olması temennisinde bulunarak toplantıya katılanlara teşekkür etti. Yönetim Kurulu Başkanı Sait ÇENET de yaptığı konuşmada, Borsamız tarafından yerfıstığı sektörünün ve borsamız üyelerinin sorunları ile yakından ilgileniyoruz. Özellikle çiftçi Bağ-Kur kesiti sisteminin tüccar üzerinden alınması için Bakanlık ve Odalar Birliği ile görüşmelerimiz devam etmektedir. Sektörün zarar etmeden çalışması için maliyet hesabının iyi yapılması gerekir” dedi.

2019 Yılı Yerfıstığı hasat döneminin başlaması nedeni ile Osmaniye Ticaret Borsası Toplantı salonunda Yerfıstığı Tüccarları ile toplantı yapıldı.

BEREKETLİ VE BOL KAZANÇLI BİR HASAT DÖNEMİ OLSUN Meclis Başkanı Oktay SANCAR, yaptığı açılış konuşmasında 2019 yılı hasat döneminin bereketli bol kazançlı bir yıl olması temennisinde bulunarak toplantıya katılanlara teşekkür etti.

SEKTÖRÜN ZARAR ETMEMESİ İÇİN MALİYET HESABI İYİ YAPILMALI Yönetim Kurulu Başkanı Sait ÇENET de yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“2019 yılı yerfıstığı hasat sezonun bol kazançlı bereketli olmasını dilerim. Borsamız tarafından yerfıstığı sektörünün ve borsamız üyelerinin sorunları ile yakından ilgileniyoruz. Özellikle çiftçi Bağ-Kur kesiti sisteminin tüccar üzerinden alınması için Bakanlık ve Odalar Birliği ile görüşmelerimiz devam etmektedir. Sektörün zarar etmeden çalışması için maliyet hesabının iyi yapılması gerekir” dedi.

UYGULAMALAR VE MEVZUAT HAKKINDA BİLGİ Borsa Genel Sekreteri Süleyman BÖRKLÜ tarafından da Osmaniye Ticaret Borsası Web Sayfası üzerinde bulunan uygulamalar ve mevzuat hakkında bilgi sundu.Börklü, Osmaniye yerfıstığının faydaları konusundaki sorumuza da şöyle cevap verdi:

Yer fıstığının kalorisi yüksek olmasına rağmen kilo almaya neden olamaz. Çünkü içerdiği kalori enerjiye dönüşür. Bu bakımından nadir yiyeceklerden biridir. Yaz kış bulunmasına rağmen kışın daha fazla tüketilen yer fıstığı, sağlığa faydası olan pantotenik adlı bir asit içermektedir. Ayrıca Potasyum, manganez, bakır, kalsiyum, magnezyum, demir, selenyum, çinko sağlığa faydası olan bu mineraller açısından da oldukça zengindir. Vücuda giren bakterilerle savaşmak için bağışıklığın güçlü olması gerekir. Yer fıstığı bu bakımdan oldukça fayda sağlar. Bağışıklığı güçlendirerek kanserli hücrelerle bile savaşmasını destekler. Aynı zamanda düşük oranda kolesterol içerdiğinden kalp ve damar hastalıklarının riskini de azaltır.

YER FISTIĞININ FAYDALARI NELEDİR? YER FISTIĞI HANGİ HASTALIKLARA İYİ GELİR?

 Oleic yağ gibi doymamış yağ asidi sayesinde damar sağlığını korur. Tıkanmaya neden olmaz. Ayrıca kan düzeyini dengede tutar.

 Vücudun sağlıkla gelişmesi için protein ve amino asit maddeleri ihtiyacı vardır. Bu maddeleri kendiliğinden üretemediğinden ek takviye gerekir. Yer fıstığı bu ek besin takviyesinde yumurta ve beyaz etten sonra en etkili olandır. Günde bir avuç yer fıstığı tüketerek vücudun ihtiyacı olan proteinin yüzde 30 karşılanmış olunur.

 Cildin en çok ihtiyacı olan vitamin ise E vitaminidir. Yer fıstığı içerdiği E vitamini sayesinde cildin deforme olmasına neden olan bakterilere karşı savaş açar. Akne ve siyah nokta gibi cilt problemlerinin yaşanmasını engeller. Ayrıca bazı araştırmalarda egzama ve sedef gibi ciddi hastalıkları da engellendiği ortaya çıkarılmıştır. E vitamini sayesinde cildin yanı sıra saçlara da fayda sağlar. Saçların dökülmesini önleyerek daha parlak ve canlı görünmesini destekler.

 Başka bir araştırmada ise yer fıstığını hamilelik zamanında tüketildiğinde bebeklerindeki meydana gelme ihtimali olan nöral sorunların yüzde 60’ını azaltığı görülmüştür.

– Bazı yörelerde yer fıstığı kabukları kaynatılarak tüketilir. Bu su içerdiği biochanin maddesini 4 kat fazla artırır. Bu madde vücuttaki tüm bakteri ve zararlı hücreleri idrar yolu ile söküp atar. Ayrıca yer fıstığı suyu yaraların iyileşmesinde ve ağrıların şiddetini azaltmada kullanılır.

– Yapılan araştırmalarda balla karıştırılarak elde edilen yer fıstığı ezmesi kilo vermede yardımcı olur. Haftada 3 defa tüketerek obezite riskini de azaltır.

YER FISTIĞI BESİN DEĞERLERİ

100 gram yer fıstığı

Kalori 567

Toplam yağ miktarı 49 gram

Kolesterol 0 miligram

Potasyum 26 gram

Diyet lifi 9 gram

Kalsiyum 92 miligram

Karbonhidrat 16 gram

Sodyum 18 miligram

Şeker 4 gram

 

Hasan KILIÇ